Startsida / Inlägg

Annie Lööf kommer köra fler fulknep

av Karin Pettersson

Dagens snackis är att Stefan Löfven inte ville ta emot en utskrift av Energimyndighetens prognos i debatten igår. När Lööf gick fram till honom för att lämna över den puffade han bort pappren och sa irriterat att han läst den mer än henne.

Det skulle han inte gjort, han borde tagit emot pappersbunten och sedan fortsatt prata om sin politik.

Att lämna över diverse papper och skrika ”läs på” är ett ganska vanligt knep bland de politiska ungdomsförbunden. Traditionen att ha med sig saker och vifta med i debatter har denna valrörelse spridit sig även till partiledardebatterna.

I tidigare valrörelser har det varit mer regel än undantag att debattörer från ungdomsförbunden haft med sig utskrifter av lagar, EU-fördrag, böcker och ”hemliga rapporter” att vifta med. De som lyssnade blev kanske inte mycket klokare men att ha med sig ett papper och skrika ”läs på” till motståndaren är en väl etablerad härskarteknik. På båda sidor.

Nu använde alltså Annie Lööf detta mot Stefan Löfven. Han var uppenbarligen oförberedd vilken inte är så konstigt eftersom han inte har sin bakgrund i de politiska ungdomsförbunden.

Samtidigt var det som hände på ett sätt förväntat. De fyra borgerliga partiledarna har försökt tråka Löfven om kärnkraften från dag ett. Poängen med detta är självfallet att provocera tills man får en reaktion, vilken man tillslut fick. Annie Lööf var också mycket riktigt borgerlighetens hjälte på Twitter igår.

Något nytt bus kommer hända i partiledardebatten i SVT även ikväll, precis som i varje tidigare debatt. Förhoppningsvis är Stefan Löfven bättre förberedd denna gång.

Stämningen just nu är uppjagad. Enligt United Minds idag ligger de borgerliga under med 6 procent, och gapet ökar. Rapporteringen blir i det närmaste hysterisk och borgerligheten är desperat. Då får den här typen av saker stort utrymme.

Samtidigt ska man nog inte överdriva effekten i väljarkåren. Detta har varit en smutsig valrörelse från dag ett och de flesta är nog hjärtligt trötta på sånt här.

Karin Pettersson

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktör: Sofia Roström, Vendela Bolin, Klas Widestrand
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB