Direktörerna behöver lära sig hur politiken fungerar

Svenskt Näringsliv – och innan dem SAF – har ägnat årtionden åt att försöka förklara för politiker hur ”näringslivet” fungerar. Middagar, annonskampanjer och särskilda små samlingar för blivande borgerliga ledare har ingått i strategin.

Annie Lööf framstår till exempel som en direkt produkt av Timbros uppfostran.

Isabella de Feudis
Bild från Riskkapitalföreningens hemsida

Om vi bortser från de ideologiska övertonerna kan jag förstå att näringslivet vill beskriva sin verklighet. Men efter att ha läst Svenska Dagbladets intervju med Svenska riskkapitalföreningens vd Isabella de Feudis undrar jag om inte Svenskt Näringsliv dessutom borde erbjuda direktörerna en utbildning i hur politiken fungerar.

Kompetens borde egentligen inte saknas. Svenskt Näringslivs lokaler på Storgatan brukar vara proppfulla med före detta moderata politruker.

Riskkapitalföreningens direktör är i alla fall glad som en lärka över att Jonas Sjöstedt inte kommer att sitta i regeringen. Uppenbarligen tror hon att det är en maktstrid på en bolagsstämma han förlorat, och att Stefan Löfven nu kommer att kunna styra verksamheten utan att ta hänsyn till varken väljare eller riksdagen.

Men lite orolig är Isabella de Feudis trots allt. Också socialdemokrater – och folkpartister och moderater – har faktiskt uttryckt bekymmer över riskkapitalisternas framfart i välfärden. Caremaskandalen och John Bauerkoncernens konkurs lämnar liksom inget annat val.

Det svar partierna – utom vänstern – kommit fram till är bland annat att kräva lågsiktighet – 10 år – av välfärdsentreprenörer. Det skulle utesluta riskkapitalister, men Isabella de Ferdis tycks ha svårt att ta det på allvar.

”Att reglera ägartiden vore ett konstigt krav”, säger hon till Svenska Dagbladet.

Konstigt för riskkapitalisterna kanske, men knappast för den som väljer utbildning för sina barn eller omsorg på äldre dagar. Och absolut inte konstig politik i en situation där en majoritet av väljarna faktiskt inte kan förstå idén med att pengar som är avsedda för välfärden i stället hamnar i skatteparadis.

Då måste partier agera. Det är så politiken fungerar, och det är det som har fått både moderater och folkpartister att börja prata om att välfärden inte kan skötas av kortsiktiga spekulanter.

Så fungerar politiken, och det borde de som sagt veta på Storgatan. Men det känns obekvämt kan Svenskt Näringsliv alltid ringa. Jag lovar att ställa upp och föreläsa om de arrangerar en kurs om demokrati för direktörerna.

Senaste inläggen