Envar som röstar på ”Nya Arbetarpartiet” röstar för Moskva

IMG_3462.JPGRyskt stridsflyg av typen Su-27

Det finns mycket att säga om Moderaternas retorik i försvarsfrågan. Men det är svårt att snacka bort verkligen. Moderaterna är på fel sida historien och nu är deras enda argument att skrämmas med Miljöpartiet.

När Moderaterna valdes 2006 trodde nog de flesta att försvaret skulle förstärkas. Det fanns ett brett missnöje med försvarsbesluten 2000 och 2004 som antogs under socialdemokratisk ledning.

Men Moderaterna slog inte om kursen. Istället aviserade Anders Borg 10 procents besparingar på försvaret 2007. Försvarsminister Mikael Odenberg avgick i protest.

Och på den vägen har det fortsatt. Ny materiel har uteblivit, underhåll har skjutits upp och 2010 togs värnplikten bort och ersattes av ett halvfärdigt frivilligt försvar. Regeringen drev igenom beslutet med tre (3) rösters marginal i riksdagen.

Så nu står vi här. Och har ett försvar som 2023 kanske kommer att kunna försvara oss i en vecka mot ett begränsat anfall.

Tack så mycket Moderaterna, för ingenting.

Samtidigt har omvärlden blivit allt mer osäker. 2008 invaderade Ryssland Georgien, i år invaderade man Ukraina. Ryssland utvecklas allt mer till en imperialistisk och aggressiv stormakt.

I ljuset av detta är det svårt att förlåta att Moderaterna försatt oss i det läge där vi är.

I denna valrörelse har Moderaterna slagit rekord i ohederlighet. I princip har hela retoriken gått ut på att hota med V och MP. Samtidigt var det Moderaterna som i våras sköt den ekonomiska delen av Försvarsberedningen i sank för att de inte ville lägga så mycket pengar som Socialdemokraterna i närtid.

De ville hellre driva ett partipolitiskt spel inför valet.

De senaste dagarna har Moderaternas retorik spårat ur. Trots att det är de själva som skurit ner försvaret pratar de nästan uteslutande om oppositionen. Och retoriken är hysterisk.

Den håller dessutom inte i sak. Varken V eller MP gjorde någon radikalt annorlunda analys av läget i omvärlden i Försvarsberedningen. Att Stefan Löfven skulle kompromissa om saker som JAS Gripen eller försvarsekonomin som läget är idag känns helt orealistiskt. Både V och MP har de senaste åren dessutom börjat anpassa politiken till verkligheten. Det finns många andra områden, som miljöpolitik och vinstfrågan, som är betydligt viktigare i förhandlingarna om de rödgröna partierna får majoritet i morgon.

Om det är något parti man bör varna för i försvarsfrågan så är det istället Moderaterna. De har nämligen inte ändrat varken analys eller inriktning om försvaret. De löften vi ser idag är främst valfläsk om osäkra pengar långt in i framtiden. Och Moderaternas förtroende i frågorna är, milt uttryckt, något eroderat.

Vill man vara lite sarkastisk kan man vända deras egen hysteriska skrämselretorik mot dem själva och låna lite från den klassiska affischen från Högerns ungdomsförbund i Kosackvalet 1928:

”Envar som röstar på ”Nya Arbetarpartiet” röstar för Moskva”

Anders Lindberg

Senaste inläggen