Reinfeldt gjorde sjuka till fattiga

– Vi har ju momentum på vår sida.
Så säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i en intervju i dag. Han känner att hans borgerliga regeringskoalition har medvind och tror att det blir valvinst nästa söndag.

Det är en intressant kommentar från en människa vars politiska projekt rämnat under hans fötter.

Det var i juli 2008 som sjukförsäkringen blev tidsbegränsad. I dag kan man som mest få pengar under två och ett halvt års tid i ett sträck. De skärpta reglerna skulle betala sänkt skatt för människor med jobb, berättade Moderaterna. Trots att de visste att människor skulle komma i kläm.

Och vi som har jobb har fått sänkt skatt. Fem gånger om.

Och de som inte haft den turen har fått betala. Fem gånger om.

I augusti rapporterade Dagens Arena att 86 000 människor har utförsäkrats – inte har rätt till ersättning från Försäkringskassan – sedan de nya reglerna i sjukförsäkringen infördes av regeringen Reinfeldt för sex år sedan.

I går rapporterade TT att de sjukskrivna är fler i dag än när de nya hårda reglerna infördes. Sedan 2010 har sjukskrivningarna ökat med nästan 80 procent och en fortsatt ökning väntas de kommande åren.

Och i dag rapporterar samma TT att över 9 300 personer kommer ha utförsäkrats två gånger från sjukförsäkringen vid årsskiftet. Försvinnande få av dem får jobb eller blir friska, 75 procent sjukskrivs igen.

Försäkringskassans egna analyser visar också att många så småningom blir sjukskrivna för gott. Nästan hälften av de människor som utförsäkrades fick efter fyra år förtidspension. Tills dess har de valsat runt i olika arbetslivs- och rehabiliteringsprogram – utan resultat. Att skyffla människor mellan myndigheter för att snygga till statistiken är ingen snabb affär.

Samtidigt kan SCB berätta att antalet människor som i dag försörjs av bidrag ökar.

Människor blev inte friska och arbetsamma av hårdare tag och försämrade trygghetssystem. De blev däremot fattiggjorda i det mest cynisk inslaget i Fredrik Reinfeldts så kallade jobbpolitik.

Klart han känner ”momentum” i dag, statsministern.

Senaste inläggen