All krigföring bygger på vilseledning

Väderkvarnar. Förekommer i Nederländerna och används bland annat till att mala säd och pumpa bort det vattnet som annars skulle översvämma landet som ju ligger under havsytan. Om man vill kan man även slåss mot dem.

I går uppgav en källa för rysk TV att ubåten som Sverige möjligen letar efter i skärgården nog är från Nederländerna. Denna Kalle Anka-nyhet spreds även i Sverige och får en onekligen att fundera över hur det står till med vårt försvar mot informationsoperationer.

Att information är ett militärt instrument precis som kulor och krut är inget nytt. Redan Sun Tzu, som levde i Kina på 600-talet före vår tideräkning, slog fast att ”all krigföring bygger på vilseledning”.

När USA gick med i första världskriget 1917 konstaterade den amerikanske senatorn Hiram Johnson torrt att ”när kriget kommer är sanningen det första offret”.

Propaganda har självfallet alltid förekommit men fram till Krimkriget (1853-56) kom informationen från fronten oftast från officerare som rapporterade hem. Deras roll togs sen över av mer professionella reportrar och fotografer samtidigt som tekniken gjorde det möjligt att sprida uppgifter i stor skala till lägre kostnad.

1900-talet blev krigspropagandans århundrade. Från första världskrigets nationalistiska yra i affischform över Adolf Hitlers användning av radio till bildjournalistiken från Vietnam och Irakkriget som i praktiken sändes i realtid i TV.

”If we do go to war, psychological operations are going to be absolutely a critical, critical part of any campaign that we must get involved in.”, som den ansvarige amerikanske generalen i det första Irakkriget Norman Schwarzkopf III uttryckte saken 1990.

I dag har istället Ryssland klivit fram som vår tids mästare. Genom en kreativ användning av TV, internet och stödgrupper utanför landets gränser lyckades de invadera och ockupera Krim utan blodspillan. Det kan vara den mest framgångsrika psykologiska operation som någonsin genomförts, även om självfallet även konventionella trupper spelade en viktig roll.

Vad som är viktigt att förstå med rysk statskontrollerad TV är att det överhuvudtaget inte handlar om det vi menar med journalistik. Psykologiska operationer är ett militärt instrument, inte ett perspektiv i en öppen diskussion med flera sidor.

Psykologiska operationer handlar om att nå militära mål, inget annat.

Och även Sverige och svenska medier är uppenbarligen måltavlor. Igår fick tyvärr uppgiften om den holländska ubåten stort genomslag.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har numera ansvar för det psykologiska försvaret. Efter ubåtskrisen blir det intressant att se hur det svenska samhället reagerade på den ryska strategin. Det mesta talar för att Sverige inför nästa försvarsbeslut helt måste omvärdera hur vi ser på vårt försvar mot informationsoperationer.

Det viktigaste nu är källkritik och korrekt information. Riktig journalistik och vanlig kritisk granskning av alla påståenden är det bästa svaret på psykologiska operationer.

Vad kommer rysk stats-TV hitta på idag?

Senaste inläggen