Välkommen till vardagen Åsa Romson

Åsa Romson - blivande minister. Bild Miljöpartiet
Åsa Romson – blivande minister. Bild Miljöpartiet

Åsa Romson känner sig missförstådd. Det kan jag förstå. Rubriker om hur partiet tvingats ge upp en av de verkligt viktiga symbolfrågorna – avstängningen av kärnkraften – kan inte vara roliga att läsa.
Dessutom kan det visa sig att Romson faktiskt får rätt till slut. Till Aftonbladet säger hon att hon är övertygad om att ”flera” reaktorer kommer att kunna stängas under mandatperioden.
Med tanke på de ekonomiska problemen kärnkraftsbolagen dras med just nu är det inte alls omöjligt. Det är bara någon vecka sedan Svenska kraftnäts Vd Mikael Odenberg – av alla människor – beskrev planerna på ny kärnkraft som en ekonomisk utopi och i går kunde SVT presentera siffror på miljardförluster i Oskarshamnsverket.

Eon:s Vd Ingemar Engkvist pekade mer eller mindre ut O1:an som färdig för skrot.
Kärnkraftsdirektörerna sitter just nu och hoppas på lagar som gör att de kan kräva ersättning för sina gamla och olönsamma reaktorer.
Kort sagt, det är fullt möjligt att Miljöpartiet om fyra år kommer att kunna säga att de faktiskt levt upp till löftet om stängda reaktorer.
Problemet är bara att ingen kan veta det i dag, och att Romson inte har någon politisk överenskommelse om reaktorskrotning att leverera.
Samt att Åsa Romson på fredag kommer att presenteras som statsråd på slottet.
Därav rubrikerna, och miljöpartisternas frustration.
Välkommen till vardagen som minister Åsa Romson.

Senaste inläggen