De israeliska bosättarna vill göra freden omöjlig
Karta över bosättningar i östra Jerusalem. Gröna fält är palestinska områden, blå är israeliska bosättningar. Det röda strecket är muren.
JERUSALEM Daniel Seidemann, en av Israels mest prominenta kritiker av bosättningspolitiken, visade oss runt bland de olika bosättningar som byggs kring Jerusalem.
– Att Jerusalem är Israels odelbara huvudstad är något som bara finns i högerpolitikers fantasi, säger han.
Efter sexdagarskriget 1967 slog Israel ensidigt fast att Jerusalem ska ingå i staten Israel.
Sedan dess pågår en de facto annektering av östra Jerusalem. Successivt har bosättningar byggts ut för att bokstavligen omringa de palestinska områdena.
Daniel Seidemann, som man kan följa på Twitter här, och hans organisation Terrestial Jerusalem bevakar och rapporterar kring detta.
Just nu handlar diskussionen om exploateringen i området E1.
Som framgår tydligt av bifogad karta skulle en utbyggnad av bosättningarna inom E1 i praktiken göra det omöjligt för östra Jerusalem att ingå i en palestinsk stat.
Detta har varit en het potatis i flera år i Israel.
Frågan om Jerusalem är en av de svåraste hindren för en tvåstatslösning , både Israel och Palestina ser staden som huvudstad.
Bosättningarna ändrar dock dynamiken steg för steg medan diskussionen pågår.
– Det är som två personer som ska dela på en pizza, men att den ena av dem har rätt att äta pizzan medan de diskuterar hur den ska delas, säger Daniel Seidemann.
Bosättningarna är olagliga under internationell rätt och vid en tvåstatslösning kommer många att behöva utrymmas. I takt med att de blir större blir det scenariot allt mer politiskt omöjligt i Israel.
Området E1. Längst uppe till höger den stora bosättningen Ma’ale Adumim. Kvarteret framför är palestinskt.
Frågan är därmed vad alternativet är?
Det är väldigt svårt att se hur en gemensam stat skulle kunna fungera. Dessutom skulle inte judar självklart vara majoritet i en sådan stat vilket gör att själva tanken på Israel som en judisk stat skulle falla.
Inom den israeliska högern verkar man nära föreställningen om en slags framsida Palestinsk stat som ett hopkok av små självstyrande områden helt beroende av Israel men där palestinierna saknar israeliska medborgerliga rättigheter, en slags de facto permanent ockupation.
I det läget skulle konflikten aldrig upphöra och freden i praktiken vara omöjlig.
Hur så många inom högern och bosättarrörelsen kan tro att detta på sikt är till fördel för Israel är en gåta.
Anders Lindberg