Från julskyltning i Stockholm till ett oroligt Jerusalem
”For some forty years, ever since my boyhood, I have been involved in the conflict, first in Palestine and later in Israel.”
Så inledde Israels sjätte president Chaim Herzog sin klassiska stridsskrift The Arab-Israeli wars – war and peace in the Middle East från 1982.
Citatet berättar så mycket om hur Israels regering, och även många andra, ser på konflikten.
Det finns egentligen ingen början – och inget slut. Konflikten är i sig ett mindset, en förutsättning, en fixpunkt i all politik i Mellanöstern sedan början av 1900-talet.
Herzog var född på Irland, en av alla de som emigrerade till Palestina på 1930-talet. Han slogs i den brittiska armen under andra världskriget och för den nyligen utropade staten Israel 1948-49.
Generation efter generation har sedan dess skolats in i samma dödliga spiral och i dagarna nås vi än en gång av nyheter om ond bråd död från Israel och Palestina. Flera människor har redan dött och det talas öppet om en ny intifada, ett palestinskt uppror.
Tårgasen ligger tung över Jerusalem, och i media.
För en stund sedan landade jag och Karin Pettersson från Aftonbladets ledarredaktion på Ben Gurionflygplatsen i Tel Aviv.
Under sex dagar kommer vi delta i en journalistresa med Olof Palmes Internationella centrum till Jerusalem och Tel Aviv, till Västbanken och Gaza.
Sådana här resor genomförs av flera biståndsorganisationer med ekonomiskt stöd från Sidas anslag för information i Sverige.
Vi kommer att skriva här på ledarbloggen och även i själva tidningen om de vi möter och vad vi upplever.
Sverige har nyligen erkänt Palestina som en stat. Israel kallade hem sin ambassadör och läget mellan våra länder är sämre än på mycket länge.
Norr om Israels gräns håller Syrien på att falla sönder. Lite till öster stormar terrorsekten Islamiska staten fram och ännu längre bort håller Irak på att falla allt djupare in i ett mångfacetterat inbördeskrig.
Läget är mörkt.
Men samtidigt håller palestinierna sedan flera år tillbaka på med ett effektivt statsbygge på Västbanken. De bygger institutioner som väcker respekt långt utanför Mellanöstern.
Staten Palestina håller steg för steg på att bli verklighet.
Det var alliansregeringen som uppgraderade palestiniernas representant i Sverige till ambassadör. Även om de borgerliga partierna tyckte erkännandet var för tidigt så är den rödgröna regeringens politik en fortsättning på den tidigare.
Och på marken, under storpolitikens radar, finns alla de miljoner människor som kallar denna del av världen sitt hem.
Häng gärna med de kommande dagarna, så berättar vi mer.
Anders Lindberg