Mediebranschen är ingen storbank

En svensk storbank har kommit på den snillrika idén att inom koncernen skapa ett eget bemanningsbolag för att därifrån plocka in personal vid behov och arbetstoppar.

Men riktigt så blev det inte.

I fackpressen berättar en bemanningsanställd banktjänsteman om arbetssituationen för sig och sina kollegor.

Den intervjuade banktjänstemannen kan berätta att hon under sina fyra år på banken haft tre olika arbetsgivare: först som vikarie på storbanken, sedan som anställd i ett bemanningsanställd och sedan i ett nytt bemanningsbolag.

I det bolaget, visar en fackgranskning, tjänar de anställda nästan 7 000 kronor mindre i månadslön än sina fastanställda kollegor.

En annan branschtidning kan sedan berätta att banktjänstemannen kallats till ett möte med bemanningsbolaget. Bolagets vd låter då berätta att det nuvarande jobbet – med kontorsarbetstider – inte finns kvar. Nu måste banktjänstemannen jobba skift, trots att hon av hälsoskäl vill slippa det.

Då ställs personen som talat med fackpressen inför ett ultimatum: sluta arbeta på banken eller bli omplacerad. Vd:n menar å sin sida att det inte är kopplat till kritiken mot arbetssituationen.

Oj, det där borde väl bli en story även utanför branschpressen? Det brukar det ju bli när banker och andra storbolag beter sig illa mot sin personal.

Jodå.

Om det varit en bank det handlat om. Nu handlar det om en stor svensk mediekoncern.

Då blir det inga löpsedlar.

Senaste inläggen