Sänd in clownerna

Normalt tillsätts kommunstyrelser genom att man applåderar lite.

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige är given av väljarna och det är sällan mycket att bråka om.

Utom i Göteborg.

I går kuppade sig Martin Wannholt (M) in sig i kommunstyrelsen.

Martin Wannholt tillhör den del av Moderaterna som tidigare trasslat till det så kallade ”Västsvenska paketet”, en jättelik infrastruktursatsning i Göteborg.

Han var en av arkitekterna bakom den folkomröstning som drevs fram om trängselskatten och som höll på att fälla hela uppgörelsen. Mitt i valrörelsen gick han sedan ut och krävde att ”Västlänken”, en bärare del av paketet, skulle slopas. Som svar avsatte Moderaterna honom som kommunalråd.

Efter valet tog det lokala populistpartiet ”Vägvalet” kontakt med Wannholt. Tillsammans konstruerade de en elegant kupp för att han skulle bli omvald.

I går på kommunfullmäktige begärde Vägvalets Tom Heyman, även han en gammal moderat, proportionella val, alltså att man röstar med valsedlar och fördelar mandaten proportionellt. Vägvalets fem mandat, tillsammans med Wannholt, räckte för att få en plats i kommunstyrelsen.

Det skapar en stor osäkerhet kring hur Göteborg, rikets andra stad, egentligen kommer att styras de närmaste fyra åren. Martin Wannholt lär bli utesluten ur Moderaterna även om han själv kallar sig ”hundra procent moderat”

Men frågan är vad som händer nu. ”Vägvalet” är politiska clowner och kommer självfallet inte ta ansvar för någonting. De rödgrönarosa har inte majoritet och borgerligheten har inga som helst möjligheter att få majoritet. Dessutom har Sverigedemokraterna sex mandat i fullmäktige.

Göteborg står inför stora utmaningar. Utan en stabil politisk ledning kan detta gå väldigt illa, inte bara inom infrastrukturfrågorna.

Problemet ligger hos Moderaterna i Göteborg som de senaste åren trasslat till i stort sett allt de snuddat vid. De står dessutom inför ytterligare problem. Martin Wannholt fick flest personkryss av alla Moderaternas kandidater i valet. Att utesluta honom blir ingen enkel resa.

Att de nu lyckats göra Vägvalet till makthavare på riktigt borde oroa fler inom borgerligheten och näringslivet i Göteborg.

”Den som inte bryr sig om politik får finna sig att bli styrd av dårar”, som de gamla grekerna uttryckte saken.

Anders Lindberg

Senaste inläggen