Konsten att tänka lite längre


I går skrev jag i en ledare att S och MP i Skåne gjorde fel när de taktikröstade på SD:s budget i Region Skåne.

Jag har fått svar av Tony Johansson, en av veteranerna i den skånska socialdemokratin, som jag tror är ganska representativ för hur S resonerar i frågan. Det är en invändning som är väl värd att läsa.

Tony Johansson tycker att jag bortser från det faktiska utfallet, att budgeten gick igenom och att man fråntog SD den makt partiet annars skulle kunnat utöva.

Jag förstår att detta var motivet och självklart är en rödgrön budget att föredra framför en alliansbudget som röstats igenom med SD:s stöd.

Problemet är att Johanssons resonemang bygger på två underförstådda premisser:

A) Att detta är det enda relevanta omröstningen och att utfallet därför är allt annat överordnat.

B) Att situationen inte kan återuppstå och därmed motståndarna kan använda samma taktiska metod.

Problemet är att båda är fel.

Omröstningen i Skåne, och det faktum att S och MP röstade på SD:s budget i en förberedande omröstning är lika mycket nationell politik som lokal. Att tre dagar efter att Stefan Löfven kallat SD ”nyfascistiskt” och S nationellt betonar praxis rösta på SD:s förslag är inte okomplicerat.

S i Skåne kommer nu att bli ett bräckjärn i varje fullmäktigeförsamling i hela landet och i riksdagen. Om S gör så, hur kan man då kritisera andra som gör det?

Ytterst kan detta påverka själva regeringsfrågan.

Dessutom kommer exakt samma låsning att uppstå igen. Det räcker att SD, som nu vet att det är fritt fram, konsekvent röstar med Alliansens politik så går det förslaget igenom. Skillnaden är att de även behöver skriva en röstförklaring för att berätta för sina väljare varför de gör så.

Jag förstår syftet med att taktikrösta men om man själv bryter praxis kan inte tandkrämen stoppas tillbaka i tuben.

Tony Johansson skriver att han förstår att taktiken inte är ”okontroversiell”. Det är bra.

Men att ändamålet är gott betyder inte att vilka medel som helst är tillåtna, risken finns alltid att botten går ur en sådan strategi.

”Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra in i dig.”, som Friedrich Nietzsche uttryckte saken.

Det gäller att bromsa i tid.

Socialdemokraterna bör hålla sig själv till en högre standard.

Anders Lindberg

Senaste inläggen