Förbjud Islamiska staten att röka på med Bob Marley

 

I måndags skickade KDU:s ordförande Sara Skyttedal ut ovanstående på Twitter.

På Folk och Försvar i Sälen samt i Expressen har hon tidigare argumenterat för att Sverige bör förbjuda islamistisk opinionsbildning och ovanstående lapp uppsatt med silvertejp i Knivsta blev ett bra exempel på sådan opinionsbildning.

Lappen fick även uppmärksamhet i SVT samt i den mindre nogräknade delen av internet.

Nu visar sig lappen troligen vara en förfalskning. SvD har låtit översätta den arabiska texten som är formaterad från vänster till höger, alltså bakvänt. I översättning står det:

”Gud är stor, […], krossa kapitalismen, och leda Obama till pungen, skakandes framför pungen, skälvandes framför pungen. Musikern Bob Marley skrev […] även om han rökte mycket från skålen. Stalin, han är vår vän och följeslagare, även om han var lite oanständig, ibland.”

Det kan man tycka är lite roligt.

Men det understryker också några av problemen med att förbjuda viss opinionsbildning, även för väldigt dumma åsikter.

Var drar man gränserna?

Och om vi skulle börja skicka polisen efter knasiga lappar uppsatta med silvertejp, är det verkligen ett effektivt sätt att stoppa terrorister?

Oavsett om de är äkta från IS eller handlar om Bob Marley.

Yttrandefrihet är inte enkelt

Friheten är aldrig helt fri, vi förbjuder redan idag uppvigling, förtal och hets mot folkgrupp exempelvis. Och stämpling till brott är ofta kriminaliserat.

 

Terrorister och religiösa fanatiker vill gärna inskränka yttrandefriheten, som i fallet med Charlie Hebdo.

Det borde leda till att vi försvarar den ännu hårdare. Vårt svar när terrorister hotar vår frihet och våra rättigheter kan inte vara att minska friheten och låta staten övervaka och förbjuda mer.

Vem har då vunnit?

Anders Lindberg

Senaste inläggen