Fred i vår tid?

Skärmavbild 2015-02-12 kl. 10.13.10

På söndag blir det vapenvila i Ukraina, säger Putin enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stormakternas möte i Minsk verkar ha slutat i en kompromiss som gör det möjligt att återgå till någon form av normalitet.

Enligt de förslag som läckt ut har väst gått långt i sin vilja att gå Ryssland till mötes. Bland annat talas om ändringar i Ukrainas konstitution.

Tidigare vapenvilor har inte respekterats och det kan vara en poäng att höja ett varningens finger inför överdriven optimism. Men om kanonerna tystnar är det självklart ett framsteg.

En vapenvila får dock inte innebära att Vladimir Putin ges ett veto över vilka beslut Ukrainas regering kan fatta. Ukraina är en självständig stat som måste få utöva sin suveränitet utan att andra stater lägger sig i.

Det kan vara svårt att minnas efter att över 5300 människor dött och de tragedier som utspelats i östra Ukraina och på Krim. Men att böja sig inför aggressiva stormakter har historiskt aldrig fungerat. De bara fortsätter och kräver mer.

För att en fred i Ukraina ska hålla måste alla stater respektera landets gränser och de beslut som dess folk fattar i val. Det finns inga genvägar – FN-stadgan och folkrätten måste respekteras.

Vladimir Putin har hittills inte levt upp till de löften han ställt ut. Det återstår att se om det blir annorlunda denna gång.

Anders Lindberg

Senaste inläggen