Hot, mutor och bedrägeri – etableringslotsar avskaffas

Det finns pressmeddelanden och det finns pressmeddelanden. Det mesta som hamnar i mejlkorgen känns antingen som informationsavdelningens desperata försök att skapa en nyhet ur ingenting eller som samma informatörers sätt att försöka vända bort ljuset från det som är viktigt.

Men så finns de där meddelanden som faktiskt förmedlar riktig dramatik rakt upp och ner. Alldeles nyss skickade Arbetsförmedlingen ut ett sådant.

Jag citerar ingressen rakt av:

“Arbetsförmedlingen avslutar tjänsten etableringslots. Anledningen är en påtaglig ökning av klagomål från arbetssökande och indikationer på olika former av oseriös och brottslig verksamhet, som bedrägeri, mutor, hot, utpressning och försäljning av folkbokföringsadresser.”

Oseriös och brottslig verksamhet. Bedrägerier, mutor, hot och utpressning.

Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg säger att han känner oro för både arbetsförmedlares och arbetssökandes säkerhet. Det är ord och inga visor, speciellt som det faktiskt handlar om ett av den förra regeringens stora prestigeprojekt.

SvantessonPå våren 2010 skrev Elisabeth Svantesson ett blogginlägg under rubriken “Äntligen”.

Den blivande arbetsmarknadsministern konstaterade att riksdagen fattat beslut om lotsarna. “Ett förslag jag är oerhört glad över”, skrev Svantesson då.

Etableringslotsarna kallas en “ny viktig aktör”.

Däremot skrev hon förstås inget om bedrägerier, mutor eller hot. Och det lär hon inte göra i dag heller.

I stället muttrar Svantesson och hennes allianskollegor om att regeringen gör för lite, och vill dessutom återuppta planerna på en privatisering av arbetsförmedlingen.

Jag vet förstås att det är tröttsamt att utkräva ansvar av politiker som väljarna redan dömt, men visst borde Svantesson svara på en del frågor.

Senaste inläggen