Nya humbugsiffror från Svenskt Näringsliv

Susanne Spector tycker inte om min läsning av den stridssktift hon författat för Svenskt Näringsliv. Jag förstår det, eftersom hela hennes resonemang är humbug.

Först antalet jobb. Här lanserar Spector åter hypotesen att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga kanske inte skapade så många jobb, men skulle vi ta bort den blir konsekvenserna förödande.

Om det är sant minskar det ju inte precis ansvaret för de som, likt Svenskt Näringsliv, drivit på för att få igenom skattesänkningen.

Sedan kostnaden. Förlåt, men jag har svårt att tro att den genomsnittliga lönekostnaden för en genomsnittlig kommunanställd  under 25 skulle vara 750 000 kronor. Det påstår förstås inte Spector heller. Hon vill bara få oss att tro det.

Och undanträngningseffekterna. Eftersom Spector hänvisar till studien från IFAU kan jag väl göra det också, och konstatera att också den studien diskuterar substitutionsproblematiken. Alltså undanträngningseffekter.

Men framför allt svarar Spector inte på den grundläggande frågan. Hur i hela friden kan någon beskriva ett system av den här storleken som om det inte fanns några kostnader?

Det svaret kan i alla fall inte jag hitta.

Senaste inläggen