Tomma hattar skramlar mest

Avpixlat är landets ledande rasistiska hatsajt. Sajten har bland annat lagt ut adress och länkar till Facebooksidor till barn som deltagit i antirasistiska aktioner. Man har systematiskt bidragit till hetsen mot journalister genom att lägga ut hemadresser med uppmaningar till hembesök.

Bland annat mina medarbetare har varit hårt ansatta.

Russia Today är Kremls språkrör, en bärande del i det ryska informationskriget.

Dessa två publikationer finner idag DN:s ledarsida det lämpligt att jämföra med en sajt som jag har varit med och startat, Politism.

Det är lika delar skamligt och patetiskt.

Politism är inte, och utger sig inte för att vara en nyhetssajt. Det är en opinionssajt med en tydlig åsiktsdeklaration. Sajten står för jämlikhet, jämställdhet och antirasism. Initiativet till sajten kommer från Aftonbladets ledarredaktion och satsningen finansieras delvis av LO.

Syftet är att försöka nå en ung målgrupp med ett delvis nytt tilltal och utifrån tydliga, klart deklarerade, värderingar. Detta är en målgrupp som idag de traditionella ledarsidorna har svårt att nå.

Idag uppmanar exempelvis Politism socialdemokrater att protestera mot Stefan Löfvens hållning när det gäller Saudiarabien, diskuterar förbud mot hämndporr och hur rika länder kan undvika att investera i aktiviteter som förstör klimatet. Nyligen lanserades det nya projektet Politism X, som skriver om nöje, mode och populärkultur med en samhällskritisk och feministisk ingång.

Dagens Nyheters ledarsida är sedan Peter Wolodarski lämnade sidan ett mer eller mindre havererat projekt. I stället för att stå upp för tidningens uttalade mål om att verka i ”humanistisk upplysningstradition, för tolerans och demokrati och för en fri ekonomi” ägnar man sig åt att relativisera barnmisshandel, och har på ett år svängt 180 grader i frågan om synen på öppenhet och flyktingmottagande.

Troligen skriver DN:s ledarsida så här mest för att få klick. Om Erik Helmerson på riktigt hade tyckt det var viktigt att motverka det som Avpixlat och Russia Today står för hade han helt enkelt inte skrivit som han gör.

 

 

Senaste inläggen