2 500 elever är fler än 100 000 jobb

Om samhället ställer krav på att de pengar medborgarna betalar för välfärd verkligen går till välfärden så kommer kanske 100 000 jobb i Stockholmsregionen försvinna. Det kunde mörkblåa lobbyorganisationen Stockholms Handelskammare meddela i veckan.

Det handlar förstås om regeringens utredning för att ta fram ett regelverk kring hur man begränsa möjligheterna för välfärdskapitalister att dela ut vinst, se till att överskottet återinvesteras i verksamheten, att vi får insyn i välfärdsbolagen och att sann mångfald kan värnas.

– Det finns ännu ingen lagtext om vinster i välfärden, men att regeringen har tillsatt en utredning och gör uttalanden påverkar företagens beslut, säger vd:n Maria Rankka till Svenska Dagbladet.

Så där kan det låta om man låtsas att de undersköterskor, förskollärare och speciallärare inte skulle behövas någon annanstans om skatteläckaget stoppades upp och de värsta avarterna i välfärdsbranschen försvann.

I dag kan man läsa att ägarbolagen för tio grundskolor och fyra gymnasieskolor i Sydsverige har så dålig ekonomi att de nu är under rekonstruktion. Mer än 2 300 barn och ungdomar berörs och riskerar att bli utan skola. Ett av bolagen som berörs heter Karl-Oskar Utbildning och tog över några av John Bauer-koncernens skolor när det bolaget under buller och bång gick i konkurs år 2013.

Det bör inte komma som någon överraskning, egentligen. De ungdomskullar som ska börja gymnasiet är små, och antalet gymnasiefriskolor har ökat snabbt de senaste åren. Överetablering råder och alla har vetat att det skulle leda till nedläggningar, och att eleverna kommer emellan. Redan 2013 skrev Dagens industri att var fjärde friskola med tillstånd att bedriva gymnasium går med förlust.

I verkligheten är det här vad bristen på regler för välfärdsbolagen innebär.

Senaste inläggen