Ska det inte straffa sig att vara sjuk längre?

Många kanske har glömt det i dag, men kritiken mot regeringen Reinfeldts reformer av sjukförsäkringen höll på att kosta dem ­regeringsmakten i valet 2010.
Kritiken tystnade emellertid när valet var avklarat. Andra frågor hamnade på agendan. Diskussionen om den orättfärdiga sjukförsäkringen ersattes av annat.

De partier som en gång var rödgrön opposition lyckades få till en förändring av den regel som gjorde att sjukskrivna skulle prövas mot jobb som inte existerar, men i grunden är verkligheten densamma för människor som är för sjuka att gå till jobbet.

Det var i juli 2008 sjukförsäkringen blev tidsbegränsad och i dag kan man som mest få pengar under två och ett halvt års tid i ett sträck. När dagarna är slut är man att betrakta som utförsäkrad och ska raskt bege sig till Arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan spår att 13 200 personer kommer att utförsäkras i år, och sedan de nya reglerna infördes har över 90 000 personer blivit utförsäkrade och allt fler tycks fastna i systemet. I år kommer 2 240 drabbas för andra gången.

Nästan hälften av de människor som utförsäkrades 2010 fick efter fyra år förtidspension, enligt Försäkringskassan. Där emellan har de valsat runt i olika rehabiliterings- och arbetslivsprogram utan att komma närmare ett riktigt jobb.

I en rapport från Inspektionen för ­socialförsäkringen, IFS, visar det sig att en av fyra – omkring 10 000 utförsäkrade – kom tillbaka till sjukförsäkringen efter tre månader. Lika många återvände i­nom ett år. Som utförsäkrade hamnade de hos Arbetsförmedlingen och fick pengar från a-kassan eller s­ocialbidrag.

Att systemet inte fungerar var tillslut självklart för de flesta. Socialdemokraterna lovade att slopa den bortre gränsen om de vann valet. Och den rödgröna regeringen aviserade också i sin budgetproposition att tidsgränsen skulle tas bort den 1 juli i år.

Men det hjälpte inte, eftersom Anna Kinberg Batras budget röstades igenom med hjälp av Sverigedemokraterna.

I kväll meddelar SVT att man erfar att partierna i den parlamentariska utredningen om socialförsäkringarna är överens om att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort.

Så här ska det, enligt SVT, stå i utredningen:

När de förstärkta insatser som kommittén föreslår är införda kan den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen ersättas av en regelbunden kontroll där Försäkringskassan med högst ett halvårs mellanrum utreder den sjukskrivnes arbetsförmåga, behov av arbetslivsinriktad rehabilitering eller om det är motiverat att bevilja en sjukersättning.

I morgon presenteras utredningen i sin helhet och vi får anledning att återkomma.
Det verkar dock finnas anledning att känna tillförsikt.

De 90 000 medmänniskor som fattiggjorts och ställts utanför systemen i arbetslinjens namn förtjänar bättre.

Senaste inläggen