Någon har tänkt fel i Umeå

Sedan några timmar cirkulerar ett brev på Twitter där det framgår att Försvarsmakten portats från nationaldagsfirandet i Umeå.

– Det var en magkänsla. Tyvärr är det ju så att många nya svenskar kommer från traumatiska förhållanden, säger Lillemor Elfgren, som är programsamordnare på Västerbottens museum som tillsammans med Umeå kommun står för arrangemanget.

Det som hänt är fel på så många plan.

Försvaret är en viktig del av Sverige och (även om det låter pompöst) faktiskt den yttersta garanten för vår frihet och oberoende.

I detta nu tjänstgör en stor mängd svenska runt om i världen för att bidra till fred och skydda mänskliga rättigheter. Inte minst i den stora FN-insatsen i det krigshärjade Mali.

Självklart har försvaret en given plats när vi firar nationaldag.

Men beslutet i Umeå speglar också en konstig uppdelning i invandrade svenskar och andra. Varför skulle just de Umeå kallar ”nya svenskar” tycka si eller så?

Försvarsmakten är till för alla i vårt land. Och de som tjänstgör som soldater och sjömän kommer från hela samhället och från alla olika bakgrunder. Det är något vi ska vara glada för.

Umeås beslut är i sak väldigt konstigt och motiveringen är ännu konstigare.

Gör om.

Senaste inläggen