DAGENS LISTA: Alternativ till decemberöverenskommelsen

Näringslivet har fått nog! I direktörernas organ, Dagens Industri, berättar en rad höjdare med pengar att de tycker att decemberöverenskommelsen ska rivas upp. Överenskommelsen, menar direktörerna, är dålig för Sverige.

Något riktigt alternativ har man inte, men decemberöverenskommelsen måste bort. Den är nämligen ”odemokratisk”.

– Den åsidosätter viktiga processer i en demokrati. Utöver en svag regering har vi en avväpnad riksdag, säger Fredrik Strömholm, grundare av riskkapitalbolaget Alton till Di.se

Hur som helst. Här är några alternativ till decemberöverenskommelsen som vi tror att direktörerna kan uppskatta.

Teknokrati
Här är det människorna som har tillgängliggjort sig den vetenskapligt bästa kunskapen – folk som gått på Handels och så – som har den politiska makten.

Oklokrati
Oklokrati betyder pöbelvärde. Här är det mobben – moderaternas riksdagsgrupp under ledning av Finn Bengtsson – som styr.

Kleptokrati
I en kleptokrati är det rika tjuvar som styr. Skattepengar som ska gå till skolor, vägar, sjukhus och andra samhällstjänster går i stället rakt ner i fickorna på ledarna. Känns som om riskkapitalister med ekonomiska intressen i vår välfärd kan gilla det här.

Timokrati
Timokrati är ett statsskick enligt vilket politiska rättigheter mäts efter förmögenhetsvillkor. Här är det bara folk som äger saker – och kan göra ränte- och rot-avdrag – som får vara med och ta de politiska besluten.

Senaste inläggen