Sista mätningarna: Konservativa blir störst, men vem vinner?

I morgon hålls det parlamentsval i Storbritannien och i dag är några av de sista opinionsmätningarna publicerade. Ska man tro mätningarna så blir det ett så kallat ”hängt parlament” – att inget parti får egen majoritet – men att de konservativa blir störst. Det behöver inte betyda att David Cameron sitter kvar som premiärminister, eftersom Liberaldemokraterna tappar så mycket. Partierna som är emot torypartiet samlar sannolikt fler mandat än partierna som gillar dem.

Så här ser det ut i skrivande stund, enligt mätningarna som är ute nu:

Konservativa
289-274 mandat (cirka 33 procent)

2010 vann de konservativa 306 mandat, men premiärminister Camerons parti ser ut att tappa uppemot 30 mandat i parlamentet. Störst förluster gör man till Labour, men man ser också ut att vinna väljare från koalitionspartiet Liberaldemokraterna, vilket gör att förlusterna inte blir lika kännbara. Frågan är om Camerons mittenhögerallians klarar en sådana kannibalfest.

Labour
270-257 mandat (cirka 33 procent)

I dag har Labour 256 mandat i det brittiska parlamentet och vill det sig riktigt illa så klarar man inte att vinna några nya platser alls. Skottland är den stora huvudvärken för Ed Milibands Labourparti. I dag skickar man 41 parlamentsledamöter från Skottland till London, men nationalistpartiet SNP ser ut att vinna i nästan varenda valkrets. Om Labour ändå klarar att behålla 10 mandat i Skottland får det ses som en stor framgång för partiet. Oavsett vilket så är pressen stenhård för att vinna väljare i England och Wales, hur många mandat man klarar av att ta från regeringspartierna.

Liberaldemokraterna
28-25 mandat (cirka 8 procent)

För fem år sedan var Liberaldemokraterna och Nick Clegg valets stora vinnare. Nu ser man ut att tappa ungefär hälften av sina platser i parlamentet. Mätningarna ger vid handen att Liberaldemokraterna nu förlorar ungefär lika mycket till Labour, de konservativa och skotska SNP. Förlorar man mer till Labour och SNP kan det bidra till att Milibands chanser att bilda regering ökar. Enligt partiledaren Nick Clegg är han beredd att låta största parti försöka bilda regering. Om han menar störst i mandat eller störst procentuellt låter han dock vara osagt…

Skotska nationalpartiet SNP
51-56 mandat (cirka 3,8 procent)

Mätningarna är tydliga: varannan skotte kommer att rösta på SNP på torsdag, men den stora frågan är om det räcker till att vinna mer 50 av de 59 mandat som står på spel eller om Labour och Liberaldemokraterna lyckas hålla emot. Oavsett vilket så kommer SNP:s resultat vara en succé. I dag har de 6 mandat i Westminster.

Ukip
4-1 mandat (cirka 14 procent)

Gröna partiet
1 mandat (cirka 5 procent)

Klarar Ukip och de gröna att vinna fler mandat än vad mätningarna spår? Och vilka partier vinner de ifrån? De här två småpartiernas resultat kan också direkt påverka vem som får chans att bli premiärminister i Storbritannien.

Senaste inläggen