Tankar på tåget

På väg till Miljöpartiets kongress äter jag frukost medan tåget svävar fram genom försommaren. Äntligen en vacker dag. Brödet är grovt, smöret kravmärkt och yoghurten ekologisk och kaffet både miljö- och rättvisemärkt.

Däremot vet jag förstås ingenting om arbetsvillkoren hos den firma som fått SJ:s uppdrag att packa den prydligt oblekta frukostboxen. Precis den sortens verksamhet har förekommit när det någon gång berättats om riktigt hänsynslöst utnyttjande av människors skyddslöshet.

Den som påstår att den rörelse Miljöpartiet representerar inte fått genomslag i verkligheten talar helt enkelt inte sanning. Om det sedan främst handlar om ett symboliskt genomslag beror det kanske på att mycket av engagemanget riktat in sig på symboler.

Då är det märkligare att vi pratar så lite om arbetslivet och om hur samhället fått en mörk skuggsida där långa entreprenörskedjor, tillfälliga anställningar, låga löner och – alltför ofta – ett hänsynslöst utnyttjande av papperslösa invandrare gör allt fler rättslösa. Jag antar att det betyder att det finns andra rörelse som varit mindre framgångsrika än miljörörelsen.

Senaste inläggen