Riksdagsmän pratar med extremister

sundin Green carlsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På söndag samlas Israels svenska stödtrupp under några timmar på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Underbar israelisk och judisk musik utlovas, liksom massor av israeliska flaggor. En positiv stödmanifestation som ger israelvänner en möjlighet att komma samman för inspiration och stöd.

Dessutom deltar riksdagsledamöterna Andreas Carlsson från Kristdemokraterna, Mathias Sundin från Folkpartiet och Mats Green från Moderaterna.

Inget ont i att ordna en fest, och att svenska riksdagsmän finns bland talarna skulle inte vara konstigt om det inte vore för en liten detalj. Shaun Sacks från organisationen NGO Monitor står också på talarlistan.

Med sina egna ord levererar NGO Monitor analyser om och utkräver ansvar av frivilligorganisationer som säger sig arbeta med mänskliga rättigheter eller humanitära frågor i Mellanöstern. I förbifarten kritiserar organisationen åsikter från organisationer som FN och EU. Inga klassiska plattformar för extremism.

I klartext är organisationen ett slags högljutt kontraspionage för bosättarrörelsen och den yttersta högern i Israel. Det handlar om grupper som vare sig accepterar internationell lag eller mänskliga rättigheter, i alla fall inte om den internationella lagen ifrågasätter Israels ockupation eller om de mänskliga rättigheterna också omfattar palestinier.

Det är kretsar som med en israelisk bosättares ord till Dagens Nyheter “vill ha alltihop”.

I den värld där Sacks och hans organisation verkar finns inget utrymme för den tvåstatslösning som är grunden för alla internationella förhoppningar om fred. Det är dessvärre just i den världen israelisk politik utspelar sig i dag.

Hittills har svenska politiker – med något undantag – inte velat ha med NGO Monitor att göra. Organisationen har upplevts som alltför extrem också av Israels vänner. Nu kan det förändras.

Att kristdemokraten Andreas Carlsson, folkpartisten Mathias Sundin och Mats Green från Moderaterna vill visa sitt stöd för staten Israel är inget att säga om. Men de borde fundera lite över sällskapet.

Senaste inläggen