Låt oss prata om anständighet

Det finns förstås mycket att kritisera i Sverige. Det finns mycket som inte fungerar. Det finns en del saker som behöver bli bättre. Det finns fusk, orättfärdigheter hyckleri och taskspel vi behöver ta itu med.

Men låt oss inte prata om det nu.

Låt oss prata om att människor i flera svenska städer i helgen kommer att samlas till manifestationer under parollen ”låt flyktingarna stanna – skrota utkastningslagen”.

Låt oss prata om att Göteborgs universitet uppmanar personal och studenter att sluta upp på en manifestation för att välkomna människor på flykt.

Låt oss prata om att vi på några dagar samlat in drygt 70 miljoner kronor till insamlingarna för människor på flykt.

Låt oss prata om att nästan 1 500 människor anmält sig till Röda korset för att ställa upp som volontärer för flyktingar.

Låt oss prata om att människor i dag samlats på till exempel Stockholms och Malmös centralstationer för att samla ihop mat, vattenflaskor och kläder åt flyktingarna som kommer med tåg i dag.

Låt oss prata om att Marcus Wallenberg skarpt markerar mot de som misstänkliggör människor på flykt – och att Investor direkt kommer sända pengar till Rädda barnen och Läkare utan gränser.

Jag är väldigt glad att bo i ett land där  så många av invånarna är anständiga, där institutionerna agerar anständigt och där näringslivet ser att det är kommersiellt oproblematiskt att agera anständigt.

Senaste inläggen