AKB på mingel med Viktor Orban i Madrid

Skärmavbild 2015-10-21 kl. 10.38.28

I dag klockan tre inleds EPP:s kongress i Madrid. EPP är det konservativa partiernas gemensamma Europaparti. Där ingår Moderater och Kristdemokrater från Sverige och bland andra Ungerns nationalkonservativa regeringsparti Fidesz.

Enligt deltagarlistan ska både Anna Kinberg Batra och Ungerns halvdiktator Viktor Orban delta. Orban lät nyligen beskjuta flyktingar med tårgas och varnade för att det kristna Europa ska översvämmas av muslimer.

Tidigare har Viktor Orban bland annat hyllat Ryssland och Kinas modeller och sagt att ”liberala demokratiska stater inte kan förbli internationellt konkurrenskraftiga”.

I Ungern har han ändrat presslagarna så att pressen inte längre är fri, inskränkt domstolarnas och åklagarnas oberoende och ändrat vallagen så att oppositionen inte kan vinna.

Vi har skrivit en hel del om utvecklingen, som här när Fidesz valde en misshandelsdömd högerextremist ”Roy the Skinhead” till vice talman i ungerska parlamentet.

EPP:s svar har hittills varit mumlande, i förra valet kampande EPP:s partiledare Joseph Daul för Viktor Orban. Så vad händer på kongressen? Vad säger Moderaterna och Kristdemokraterna? Är Viktor Orban fortfarande en i familjen?

På dessa frågor kan vi alltså nu få svar.

Som en jämförelse så hotade S att kasta ut det slovakiska partiet SMER om de inte backade på sin flyktingfientliga politik.

Här kan man följa kongressen LIVE och alltså få reda på om Anna Kinberg Batra står upp för demokrati, pressfrihet och allas lika värde, eller om hon tider inför utvecklingen i Ungern.

Den som tiger samtycker, som bekant.

Anders Lindberg

Senaste inläggen