Svenskt Näringsliv förtjänar bättre

– Vi hoppas att facket ska kunna ta ett samhällsansvar och inte bara vara ett särintresse. Men går inte det får man väl be politikerna att gripa in.

Så där sa Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en Dagens Industri-intervju i går. Budskapet – att politikerna bör bestämma ingångslönernas storlek – återupprepades sedan i en Aktuellt-sändning i SVT.

Det är ingen liten sak. Att staten inte ska blanda sig i lönebildningen har länge varit en viktig princip i den svenska modellen. Det har varit en viktig princip även för Svenskt Näringsliv, som bland annat kritiserat regeringens lönelyft för lärare utifrån perspektivet att staten ej bör lägga sig i.

Men när löner ska sänkas är principen inte lika viktig, tydligen.

Fast kanske ändå. I dag säger Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, att organisationens vd pratade i nattmössan:

– Det är inget vi har haft någon diskussion om inom Svenskt Näringsliv. Det Carola gav uttryck för var ett resonemang och ingen genomarbetad policy eller ställningstagande. Statlig inblandning i lönebildningen är inget vi vill, säger Jeppsson till tidningen Kollega.

Jaha ja. Så Svenskt Näringslivs vd låter sig alltså intervjuas i riksmedier – mitt under brinnande avtalrörelse – om lönenivåer och slänger ur sig lite ”resonemang” här och lite ogenomarbetad policy där?

Nog borde man kunna förvänta sig något betydligt bättre än det här.

Senaste inläggen