Slarvig artikel om ”svenskhat” av Federico Moreno

Skärmavbild 2016-05-15 kl. 08.04.16

I går publicerade Federico Moreno på Expressen/Kvällsposten en artikel med rubriken ”Hatet mot svennarna”. Hans belägg är bland annat ovanstående tweet av Yasmin Hussein som tidigare varit praktikant under två veckor på Aftonbladets ledarsida.

På twitter skriver han som motivering att hon är ”makthavare”.

Resten av hans text består av anekdoter och intervjuer från stadsdelen Seved i Malmö.

Detta är slarvig journalistik när den är som sämst. Materialet har med skohorn pressats in i en förutbestämd tes.

Yasmin Husseins tweet har för det första inget med ”hatet mot svennar” att göra. Hon skämtar med den handskakningsdebatt som uppstått i MP-skandalen och att sätta detta under rubriken ”hat” är trams (vilket alla som läser tweeten ju inser).

För det andra måste man som journalist faktiskt ha ett minimum av belägg när man hänger ut en namngiven person som någon som ”hatar” svenskar. Det har inte Federico Moreno. Faktum är att han inte ens förklarar vad bilden på Yasmin Hussein och hennes tweet gör i texten bland hans andra exempel som innefattar våld, skadegörelse, brott och grova hot.

För det tredje är Yasmin Hussein svensk. Fredrico Moreno försöker skriva in henne i ett ”dom” som står i motsättning till och hatar det svenska. Det är faktiskt ett extremt fult grepp.

Skärmavbild 2016-05-15 kl. 08.32.17

Om jag hade skrivit exakt samma tweet med exakt samma ord skulle Federico Moreno aldrig satt mig under rubriken ”Hatet mot svennar”. Så varför gör han så mot Yasmin Hussein?

En parantes är att Federico Moreno, trots påpekande, inte ens ändrat sakfelet att Yasmin Hussein skulle vara ledarskribent på Aftonbladet.

Det är möjligt att Federico Moreno hanterat övriga källor till artikeln ”Hatet mot svennarna” på ett mer normalt sätt och inte fulvinklat lika mycket.

Annars är detta faktiskt ingen reportage, utan en form av skönlitteratur.

Anders Lindberg

Senaste inläggen