Sagan om Katerina Janouchs sympatisörer på nätet
Vänliga läsare har skickat mig länkar om varför författaren Katerina Janouch har rätt om Tjeckien och DN består av fejkade nyheter. Denna typ av kampanjer brukar även hylla Putin och/eller Jimmie Åkesson och jag kan inte säga att jag brytt mig så mycket.
Bakgrunden är att Katerina Janouch i tjeckisk TV gjorde en rad påståenden om Sverige som Hynek Pallas kritiserade i DN.
– I intervjun läser programledaren upp ett antal av de värsta rubrikerna om Sverige från tjeckiska medier. Rubriker om jihadnästen, no go-zoner och ghetton och Katerina Janouch svarar att det är värre. De är vanligt förekommande på de ryska trollsajterna, säger Hynek Pallas till Resume.
Om detta har internet bråkat i veckan. Men det jag blir nyfiken på är källan många som motsäger DN hänvisar till. En Facebook-sida vid namn ”Mediekollen”. Sidan ser ut som exempelvis viralgranskaren och ger Katerina Janouch en godkänd-stämpel.
Sidan har delats ungefär trehundra gånger och verkar vara en av de främsta källorna på nätet för de som försöker övertyga mig om att DN har fel. Men vad är det för sida?
Mediekollen verkar ha blivit aktiv i onsdags, samma dag Hynek Pallas artikel publicerades, och har snabbt fått stort genomslag.
Det första inlägget handlade om att den dossier om Donald Trump som spritts i USA var fejkad. SVT och Aftonbladet som rapporterade om Trump fick underkänt.
Sedan dess har ”Mediekollen” haft två övriga nyheter, en om Niqab i Norge och en om Özz Nûjen, båda med i sak tveksamt innehåll, och i kommentarsfältet låter ”Mediakollen” nedvärderande kommentarer om Özz Nûjens person ligga kvar.
Jag kan inte tjeckiska. Men som källa på att DN har fel och Katerina Janouch rätt är ”Mediekollen” inte tillförlitlig. Den maskerar propaganda som ”mediakritik”.
Ändå sprids länken som en sanning. Bland andra av Katerina Janouch själv.
Vilka som ligger bakom ”Mediekollen” vet jag inte, eller hur stora delar av stödkampanjen för Katerina Janouch som är organiserad på detta vis.
Men det understryker vikten av att media lär sig skilja på verkliga ”folkstormar” och olika former av organiserad påverkan.
Uppdatering 15:28: rubriken är ändrad från ”vänner” till ”sympatisörer”. ”Vänner” antyder någon slags ömsesidighet.
Uppdatering 17:54: läsare påpekar att det borde framgå i artikeln att även Katerina Janouch själv delat Mediekollens text om henne.
Anders Lindberg