Sluta låtsas att högerpopulism är fakta
2016 års ord i Oxford dictionary var ”post-truth”.
Ett offentligt samtal där fakta ersatts av berättelser och där det inte längre spelar någon roll.
Nu har det kommit till Sverige.
Högerpopulism är inte fakta. Det är ett knippe åsikter även när de skriks ut högt.
Under Brexitkampampanjen var jag två gånger på besök i London. Det som fascinerade mest var att Leave-sidan hela tiden kom undan med att ljuga så mycket.
Och sen kom undan igen med påståendet att alla ljög lika mycket, vilket inte heller var sant.
Leave-sidan delade ut flygblad till alla landets hushåll och påstod att Turkiet (även Irak och Syrien var utmärkta på kartan) kommer gå med i EU och över 70 miljoner turkar i så fall har möjlighet att komma till Storbritannien.
De påstod att de skulle ta EU-kostnaden på 350 miljoner pund i veckan och ge till sjukvården och så vidare.
När alla vanliga auktoriteter, experter, forskare och myndigheter sa att detta inte var sant och när media kontrollerade fakta ryckte Leave-sidan bara på axlarna.
”Folk i det här landet är trötta på experter” svarade dåvarande justitieministern Michael Gove, en av de ledande i Leave-kampanjen.
I november återupprepade Trump samma metoder, och även han vann. Budskapet var inte sant, men tillräckligt många trodde honom.
Post-truth-politics är över oss alla. I förra veckan kändes en skakning på nedre däck även i Sverige.
Den tändande gnistan var författaren Katerina Janouch intervju i tjeckisk TV där hon bekräftade saker som ”no go-zoner” och pratade om att beväpna sig.
Men just den berättelsen, bilden av Sverige som ett land i sönderfall där myndigheterna lämnat hela stadsdelar åt sitt öde, har länge odlats i nätets undervegetation.
Men det är inte fakta, det är till stora delar inte ens en tolkning av verkliga händelser utan en blandning av riktiga problem, vandringshistorier och politisk ideologi.
Det är den svenska modellen av post-truth, av exakt samma mekanismer som i Storbritannien och USA.
Och motfrågan dominerar så mycket av debatten, förnekar du människors upplevelse sv verkligheten, va, va, VA?
Här finns en lärdom. I London och Washington fick världsbilden först genomslag när den etablerade högern valde att alliera sig med ytterkanten.
Det vi ser i kölvattnet av Katerina Janouch-historien är nu samma sak.
Men borgerligheten bör fundera på vad som hände sen. I både Storbritannien och USA förlorade vänstern, men det gjorde även mainstreamhögern.
Även politiska revolutioner verkar ha den dåliga vanan att äta sina egna barn.
Vad är då den viktigaste lärdomen?
Utan tvekan att bromsa i tid, när väl gränsen mellan fakta och fiktion lösts upp, när verkligheten ersatts av berättelser är det svårt att klämma in tandkrämen i tuben.
Det kan mycket väl bli den viktigaste politiska striden under 2017.
Anders Lindberg