Vad betyder flyktingbeslutet på S-kongressen?

Foto: KRISTER HANSSON

Före S-kongressen har en lång rad motioner lämnats in som kräver en mer human flyktningspolitik. Särskilt har partimedlemmarna krävt förbättrade möjligheter till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd.

Fram till i går fanns vissa möjligheter att delar av detta skulle kunna gå igenom. Men partistyrelsen förhandlade fingerfärdigt och har fått nästan alla med sig på en ny linje.

Frågan har nu i debatten ändrats från sakpolitik nu till en principiell fråga senare. Och då är det lättare att kompromissa.

Partiledningen har lagt enorm prestige bakom det nya förslaget och piskat in de ombud som inte håller med. Taktiken har lämnat en del ledsna personer efter sig men har i princip lyckats vilket man kunde höra när så skilda grupper som skogslänen, alltså norra Sverige, SSU och Kronoberg yrkade bifall.

Så här ser för övrigt beslutsprocessen oftast ut, och det mesta av kongressens förhandlingar sker i temagrupper, delegationsmöten och korridorer bortom journalisternas blickar.

Konkret betyder beslutet att Sverige inte ska ha en flyktingpolitik som på viktiga punkter avviker från EU. Det är alltså en rejäl sänkning av ambitionerna jämfört med den tidigare ”humanitär stormakt”-retoriken. Sverige ska uttryckligen inte föregå med gott exempel i frågorna.

Den nya linjen är att Socialdemokraterna principiellt är för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.

Det finns inga skrivningar om när eller hur detta ska ske. Så i sak betyder beslutet att regeringen har fria händer att fortsätta nuvarande politik.

Sen finns ett par mindre frågor som skärpts som att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar vilket alla redan tyckte.

Men den verkliga betydelsen finns på ett annat plan. Partiledningen kan inte rimligen skärpa migrationspolitiken ytterligare efter detta utan att få en rejäl svekdebatt på halsen. Det är i sin tur en seger för de som kritiserat den nya hårdare politiken och en förlust för partiledningen stenhårda linje innan förhandlingarna.

I princip har partiledningen fått kongressens stöd för sin politik. Nu väntar dock diskussioner i EU och där är positionerna minst sagt låsta.

Betyder detta att det tillfälliga flyktinglagen blir permanent?

Nej, det gör det inte.

Men om inte ett mindre underverk inträffar i EU så kommer det mesta av lagens innehåll bli kvar.

Anders Lindberg

Senaste inläggen