Startsida / Inlägg

Nu har lärartäthet blivit kommunism

av kalsun
hets, film sverige. stående: stig järrel, skådespelare sverige (som lektor caligula). sittande t.hö. alf kjellin, skådespelare sverige (som jan-erik widgren). rollbilder.

Vill du att dina skattepengar ska gå till fler lärare på ditt barns skola istället för vinster till aktieägare? Då är du kommunist, menar Barbara och Hans Bergström, som grundat och driver skolkoncernen Engelska skolan.

De båda intervjuades i veckan av Dagens Industri och pratade lika öppet som vore det vilken mutmiddag med sverigedemokrater som helst. ”Det får vara slut på kommunistväldet”, så lät det när regeringens lagförslag om vinstbegränsningar kom på tal.

Makarna Bergström symboliserar bättre än några andra den underjordiska alliansen mellan näringslivets vinstlobby och Sverigedemokraterna. Aftonbladet har tidigare avslöjat hur Hans Bergström, Dagens Nyheters förre chefredaktör, i hemlighet rådgivit SD och försökt få partiet att driva fram en regeringskris. Han är också en av finansiärerna bakom Kvartal, ett nytt mediehus med fäbless för invandringspolitik.

Med SD:s hjälp kan Engelska skolan fortsätta göra vinster på den gemensamt finansierade välfärden. Det rör sig om hundratals miljoner varje år. 

Koncernen har visat sig särskilt skicklig på att nyttja fulknep för att lägga vantarna på varje skattekrona. Förra året fick de mest i hela landet i extra läshjälpsbidrag, pengar som egentligen var tänkta att gå till de elever som har svårast förutsättningar.

I sitt remissvar till Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden visade Engelska skolan fullständigt ointresse för den oro som elever, föräldrar, äldre och patienter känner kring hur deras skattemedel behandlas. Lärartäthet – en faktor som forskning och lärarfack menar har stor positiv effekt för yngre och resurssvaga elever – avfärdades av koncernen som en ”statistisk villfarelse”.

Lärartäthet är tydligen en del av kommunistväldet.

Kalle Sundin

almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB