En bra feminist ger fan i andra kvinnors kroppar

Jag hade inte tänkt skriva en rad om debatten om kroppsaktivister. Men någonslags dumhetsgräns gick vid en insändare publicerad på DN Åsikt. Rubriken: ”Feminism bör stå för sunda kvinnliga kroppar”.

Nej.

Feminism bör stå för en massa saker, exempelvis kampen för lika lön, för samtycke, för jämställt föräldraskap, jämnare maktfördelning, mot mannen som norm i samhället och tusentals andra självklara stridsfrågor. “Sunda kvinnliga kroppar” är inte en av dem. För det första: med så extrema måttstockar som finns idag, hur ser ens en sådan ut? Som om det inte fanns nog med pekpinnar för hur kvinnor ska vara och se ut, skulle feminister då bidra till ännu fler? Trams.

Skribenterna menar vidare att “kvinnor varken ska behöva klä av sig eller uppmuntra fetma för att kalla sig feminister.”

Kroppsaktivister uppmuntrar inte till fetma. Kroppsaktivister slåss för att öka acceptansen för alla typer av kroppar, och mot den alldeles uppenbara diskrimineringen av större kroppar.

Skribenterna tycker att alla har en “skyldighet att ta hand om sin kropp på bästa sätt”. Nej, det har vi inte. Vi är fria att göra vad vi vill, eftersom vi inte lever i någonslags kroppsdiktatur. Än.

samtyckesdemo
Senaste inläggen