Hanif Balis skrämmande människosyn

Valet 2018. SVT:s valvaka. Hanif Bali , politiker (M) Sverige, 2018-09-09 (c) IVARSSON JERKER / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 2826
Foto: Jerker Ivarsson

Man vill inte skriva om moderata sluggern Hanif Balis framfart i sociala medier. Riksdagsledamotens grova utspel är för många, för skitiga, för osakliga, för polariserande. Men han är trots allt moderat riksdagsledamot. Vissa utspel går inte att bortse från.

Hanif Bali hakar nu på debatten om L-förslaget att inskränka barnbidraget. På Twitter skriver riksdagsledamoten ”Det är efter 3 barn vi börjar se de riktigt konstiga effekterna av flerbarntillägg, soc osv.”

En twittrare vid namn Patrik Marthin invänder då: ”Skriker inte politiker efter arbetskraft och det behövs händer i vården? Borde ju vara att ju fler barn desto högre ersättning.”

Varpå Bali replikerar: ”De som skaffar många barn är oftast den typen av föräldrar som skaffar den typen av barn som det inte skriks efter…”

Det är sällan en politiker (som inte tillhör extremhögern) blottar så skrämmande grundvärderingar. Här ryms så väl klassförakt som en skruvad människosyn.

Författaren och skådespelaren Morgan Alling skriver på Twitter: ”Själv har jag fyra barn. Hanif Bali och staten får väl komma och göra hembesök och peka ut vilka barn som är önskvärda och vilka som inte är det. Allt för staten!”

Alla fyrabarnsföräldrar (eller fler) får väl höra av sig till Moderaterna för ytterligare motivering av varför deras barn inte kommer att vara önskvärda på arbetsmarknaden. Partiets företrädare verkar ju ha starka åsikter i frågan.

Senaste inläggen