Polisers dödliga rasism i USA

”Det här är #TayJefferson Hon var en vänlig, vacker, generös själ. Hon spelade tv-spel I SITT EGET HEM när Fort Worth polisdepartement gick rakt fram till hennes sovrumsfönster och sköt och dödade henne, genom fönstret.”
Så skriver aktivisten Shaun King på Instagram, i en serie inlägg för att belysa vita polisers dödliga våld mot afroamerikaner.

Uppgifter florerar om att Atatiana Jefferson ska ha hållit i eller haft ett vapen på plats, samt att polisen Aaron Dean inte ropade ut att han var från polisen innan han sköt det dödliga skottet. Aaron Dean sade upp sig från poliskåren strax innan han åtalades för mord. Åtalet följde massiva protester mot polisens agerande, och för rättvisa i de här fallen.

Fem mil därifrån utspelade sig i fjol ett annat fasansfullt fall av en vit polis som sköt ihjäl en afroamerikan – i personens eget hem. Dallaspolisen Amber Guyger gick in och sköt sin granne, 26-årige revisorn Botham Jean, som satt i soffan och åt glass. Guyger uppgav i rätten att hon gick in in i fel lägenhet. Hon dömdes till tio års fängelse, ett straff som aktivister påpekar är jämförelsevis lågt.

1 på 1 000 afroamerikanska män och pojkar dör av polisvåld i USA, rapporterar Los Angeles Times. Detta samtidigt som den ekonomiska klyftan mellan vita och svarta amerikaner fortsätter att växa.
De senaste åren har vi sett obeväpnade afroamerikanska män skjutas av polisen liggande med händerna i luften, sittande i bilar, nakna och i panik, med ryggen emot skytten. En 12-åring har skjutits till döds. Listan bara fortsätter.

Ingen behöver undra över varför så många afroamerikaner känner en genuin rädsla inför att stoppas av polis. Ett skrämmande fenomen som får allt mer uppmärksamhet, när även offentliga personer vågar tala öppet om sin rädsla.

En dödlig rasism inom amerikanska rättsväsendet, som måste belysas för att kunna hejdas.

Tomiko Shine håller upp en bild på Tamir Rice, 12-åringen som sköts till döds. Foto: TT
Senaste inläggen