Startsida / Inlägg

Fotbollskväll och Ångestkväll

av Marcus Leifby

I kväll är det nypremiär för Viasats fotbollsmagasin i SVT.

Fotbollskväll, som mer har liknat ett 30 minuter långt reklamblock för Viasats olika abonnemangpaket, har fått sig en åthutning tidigare här i bloggen. Återstår att se om de har lyssnat på kritiken, tagit större hänsyn till licensbetalarna, sitt uttalade public service-uppdrag på lite större allvar eller om det fortsatt kommer att vara ett exkluderande magasin, precis som senast.

Däremot gläder det mig att SVT-chefen Per Yng nu har börjat ta tag i det hemliga projekt som jag hemlighållit sedan i somras och att vi kanske kan få börja att ta del av det efter OS i London nästa sommar.

Jag anser att det är det bästa SVT kommit på sedan ”Vinterstudion”, det kan till och med bli så bra att vi måste gå tillbaka så långt att vi väger den emot anställningen av Kjell Kjellman.

*****

I kväll är också kvällen då Hammarby möter Jönköping Södra hemma på Söderstadion i någonting som, rent ångestmässigt, endast går att jämföra med Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”.

Bajen måste vinna med minst två mål för att, på egen hand, kunna säkra superettan-kontraktet i den sista omgången på lördag när man möter Ängelholm borta. Ett Ängelholm som dessutom slåss om en direktplats till allsvenskan.

Efter mötet med Värnamo i torsdags frågade jag Roger Sandberg vad han skulle hitta på offensivt nu när det krävs en tvåmålsseger, eller ”helst ännu mer”, som han själv uttryckte det.

Sandberg menade på att det mest var upp till spelarna men jag påpekade för honom att det är han som tar ut laget, att det är han som ger direktiven och att det är han som, eventuellt, kan ge hela laget fria tyglar att gå på en vansinnesoffensiv som Söderstadion sällan skådat. 

Frågan är bara, hur gör man det, rent taktiskt?

Går det att vansinnesanfalla i fotboll utan att bjuda motståndarnas kontringsspelare på enorma ytor? Kan man pressa tillbaka ett redan defensivt lag (Jönköping kommer att parkera bussen i eget straffområde) så att det tillslut faller samman? Orkar man? Om ledningsmålet kommer, hur håller man i en sådan offensiv?

Jag vet inte.

Jag vet fan inte.

Men jag tycker det är värt ett test.

Under två säsonger i superettan har lag som Öster, Ängelholm, Ljungskile och Degerfors kommit till Söderstadion och vunnit – mycket på grund av att ingen har förväntat sig att de ska göra det, det har alltid varit Hammarby som haft ALLT och lite till att förlora.

I kväll har Bajen, för en gång skull, ingenting att förlora.

Det måste man försöka utnyttja.

/Lei… f’låt… Ankan

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB