Startsida / Inlägg

377… och 302… och 330… och…

av Marcus Leifby

I dag berättar vi historien om sportnördarnas heliga graal – text-tv och sidan 377 – och vår redigerare Maja Holmér har gjort ett fantastiskt jobb med tidningsuppslaget.

Björn Grundel, 377-sidans Fader, berättar hur han satt hemma och ”kände” lite på siffrorna. Vad kändes bra? Vilka siffror låg bra i munnen? ”360… 361… nä, inte riktigt. 375… 376… 377… 377! Där satt den”.

– Det är klart att man är stolt, det är kul att det blev sådan succé som det blev, berättar Grundel.

Stolt?

Han borde få ett stort, fint pris – tamejfan.

– Tresjusju. Trehundrasjuttiosju. Man får säga hur man vill, men jag säger alltid Tresjuttiosju.

Nu vet ni det.

När jag ringde runt och gjorde en snabbenkät pratade jag först med Arne Hegerfors.

– Det skulle vara svårt att leva utan den, förklarade Arne.

– Jag blir lite irriterad på morgnarna, för jag stiger upp ganska tidigt nuförtiden. Och på morgnarna ligger gårdagskvällens matcher kvar på 377 och framåt. Det retar mig, jag vill få reda på vilka matcher som stundar i kväll.

Nästa samtal gick till Raffe Edström, han drog en fräckis och förklarade sen att han är inne på 377 varenda kväll.

– Det är fint. Speciellt om man spelat på Oddset. Då brukar jag smyga. Tyvärr har de börjat sätta ut periodsiffror och halvtidsresultat, man har fått ändra sin smygteknik en aning.

Gammal som ung, kommentatorsikoner som hobbybloggare, landslagslegendarer som Korpen-spelare – det verkar inte spela någon roll och det säger en del om 377 och dess betydelse för oss som gillar sport.

Det finns några guldkorn till – här får ni ytterligare fem text-tv-favoriter.

300 – En lugn och säker hamn som man kan segla ut ifrån. Så fort man känner sig lite vilsen är det bara att återvända hem igen och börja om. På senare tid har sidminnet blivit bättre, så numera slipper man att vänta på att siffrorna ska snurra ett helt varv varenda gång man går ett steg framåt.

302 – En dusch? En sjua? På med kaffebryggaren? Nej, under hela 90-talet inledde jag mina morgnar med att kolla hur många poäng Tony Amonte, Robitaille, LucLuc Robitaille, Al MacInnis, Mark Messier och de andra hade gjort. Och om Montreal hade 21 273 åskådare på sina hemmamatcher. Det hade de alltid.

327 – Tipset i sista stund. Dyker upp sent på fredagskvällen och levererar ovärderlig information om läget i lagen inför lördagseftermiddagens Stryktips. Så mittbackarna i Tranmere är avstängda? Jaha, Southamptons målvakt ska alltså ”testas sent”. Hmm, Huddersfield har aldrig slagit Brentford när det regnat en lördag.

330 – Sportbladet har en alldeles lysande resultatbörs… om man hittar den. Men så fort jag vill se hur många placeringar TAIF har klättrat i allsvenskan, när nästa Champions League-omgång spelas eller hur Ängbys bordtennisdamer ligger till i serien, då är det 330 jag tar sats ifrån. Där får man vara i fred från Pontus Kåmark i tantkläder och Glenn Strömberg med sina stekpannor.

351/365 – Tidigare låg alla skytteligor samlade under en gemensam sida, uppåt 370-någonting. Nu återfinns fotbollen under 351 och hockeyns poängligor på 365. Men det gör ingenting, jag vet att sidorna sitter snart, i märgen.

Var hänger ni mest?

/Leifby

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB