Startsida / Inlägg

94 anledningar att älska 94-krönikan

av Marcus Leifby

Jag har vid tidigare tillfälle (här i bloggen, på Twitter, i Folkets hus, jag minns inte säkert) uttryckt önskemål om att VM 94-krönikan borde kilas in i SVT:s julaftontablå.

Varje år.

Jag har tyvärr inte haft förmånen att se alla sportkrönikor som SVT gjort sedan starten men jag vågar ändå påstå att 94-krönikan är den bästa.

Alberts berättande, Videmyrs redigering, Nyströms mellanstick, Bosse och Arne, knastertorra Svennis, BrolinDahlinBrolin, Sommaren, GES, Nik… eh… Martin Dahlins mamma och de där 80 litrarna vatten som gick åt på Sveriges första träning.

Den påminner oss om en svunnen tid och om en sommar som aldrig kommer tillbaka. Om VM-bronset är en svensk idrottsklassiker av stora mått så är VM 94-krönikan en precis lika stor kulturskatt.

– Javeesst, fantastiskt, som Svennis skulle ha sagt.

Jag vet att många av er har den på en VHS-kassett hemma, om inte kan ni se den snuttvis här (förutom del 3/10) och eftersom det är jul så får ni här de 94 bästa citaten i kronologisk ordning. Fotbollspoesi när den är som bäst – från krönikan vi aldrig kommer att glömma.

Sverige-Kamerun

1. KARIN: Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.

2. BOSSE: Sverige får frispark ute till vänster. Dahlin… som ju faller lätt… den här gången för Kalla och då faller även domaren för det.

3. BOSSE: Roger Ljung, där borta, dyker upp. På en boll som är hemskt lång och som går förbi hela försvaret och alla ansvarsspelare och markerare och Bell och hela faderullan och det är tillslut är det bara Ljung kvar där borta och han har praktiskt taget tom bur ur sin vinkel.

4. BOSSE: Han kan ha varit offside, skytten.

5. BROLIN: Hjärnan ville, men pumpen och benen orkade inte.

6. BOSSE: Ravelli ut och MISSAR! Totalt! Direkt alltså, efter 1,10 på det här framlägget. Där Patrik Andersson är lite för långt fram, och där Ravelli är för långt bak.

7. BOSSE: Henke Larsson har varit företagsam sedan han kom in. Där skjuter han väldigt bra! Ribban!

8. BOSSE: Martin Dahlin då… jaaa! Som en blixt från klar himmel kan man säga. Ett härligt långskott av Henrik Larsson… Henke… målvaktens fingertoppar, ribba, Dahlin och in.

9. BOSSE: Och då kan vi inte förlora den här matchen med 1-2. Som vi brukar göra i VM numera.

USA-Schweiz

10. ARNE: Jajamensan! 1-0. Och det är Bregy, inte Ohrel, som är där och skjuter den här gången.

11. ARNE: Det är inte bara en bra frispark. Det är en helt suverän frispark. Av Eric Wynalda. Vilket mål! Det där är VM:ets snyggaste mål hittills.

Mellansnack

12. NYSTRÖM: Ett självmål hade kostat ett människoliv….

13. NYSTRÖM: Egil Drillo Olsson. Norrmännen väntade stordåd. Men det stereotypa och hårt resursanpassade spelsystem som Drillo inpräntat via närmast vetenskaplig noggrannhet räckte inte. Det blev bara ett VM-mål för norrmännen.

14. NYSTRÖM: Italien gick vidare med nöd och näppe. Att marginalerna var på deras sida skulle det även visa sig senare i turneringen. Den svenske VM-domaren Bo Karlsson hade inte samma flyt.

Argentina-Nigeria

15. ARNE: Oliseh… mycket förvånad. För det var ju inte han som fällde Cannigia. Oj då, Karlsson. Det här har inte börjat bra.

16. ARNE: Det nigerianska försvaret stod och sov, och det upptäckte han ju omedelbart, Maradona.

Sverige-Ryssland

17. ARNE: Och där är det farligt. Och där är det nästan straff. Det är straff! Straff för Ryssland. Godmorgon.

18. ARNE: Salenko. Straff. Ryssland. 1-0. Och så fick de det där målet de inte skulle ha.

19. ARNE: Trångt, trångt, trångt igen… och här gäller det. Njeeiiijjj. Straff, är det det? Ja!

20. ARNE: En ryss är där och springer runt bollen av någon anledning, borde nästan bli varnad för det.

21. ARNE: Se upp nu! Brolin! Jag hoppades ju att han skulle få bollen ganska ofta. Gärna vid straffpunkten. 1-1 står det på tröjan, 1-1 står det också i matchen. Tomas Brolin är målskytt och det var underbart skönt.

22. ARNE: Martin Dahlin! Nu är det väl klart ändå? 3-1! Underbart. Vilket mål.

23. ARNE: Och nu firar vi midsommar i Pontiac Silver Doouum. Tackar, tackar.

24. ARNE: Martin Dahlin… en världsspelare.

Ryssland-Kamerun

25. BOSSE: Och titta där är Milla, och han har inte varit inne på planen mer än 1 minut… En och en halv minut och 20 sekunder – när han gör mål.

26. ALBERT: Olog Salenko gjorde 1-0 för Ryssland. Och Oleg Salenko gjorde 2-0. Och 3-0. I sin sjunde landskamp sköt Salenko tre mål på en halvlek och det… var ändå… bara början.

27. BOSSE: Är det inte Salenko igen? Och han rullar in sitt femte mål tamejsjutton!

Sverige-Brasilien.

28. ARNE: Brolin. Stark. Titta. Så har han Kennet Andersson där borta, som tar emot… och skjuter… i mååååål!

29. ARNE: Titta på passningen, nedtagningen och det snabba direktskottet. Med fel fot så att säga. Precisionsarbetet. Sverige leder med 1-0 mot Barsilien. Vad sägs om det?

30. ARNE: Och där är 1-1. Romario. Han får inte få något utrymme alls. Han bara glider fram. Och så är han iskall. Han skjuter inte in bollen, han placerar in den.

31. ALBERT: Färd söderut, mot Dallas och åttondelsfinal och ett enda samtalsämne… [konstpaus] värmen.

Mellansnack

32. ALBERT: Värmen… det gick åt 80 liter vatten på Sveriges första träning. Matchen skulle spelas i 40 graders värme och på arenan där Tyskland kollapsat och så när tappat en 3-0-ledning mot Sydkorea.

33. ALBERT: Tommy Svensson gav nu spelarna order om att fejka spelare för att få till fler spelavbrott och tid till vila.

Sverige-Saudiarabien

34. SVENNIS: Sövveränt, sövveränt, sövveränt. Jajajajaja. Möcke bra. Långt inlägg mot bortre stolpen, och där dyker Martin upp. Han tittar upp innan och slår den, helt perfekt.

35. ARNE: Men han är snabb den här… nyinsatte Al-Ghesheyan… han går runt en gång till, och nu sätter han den i taket. Vilket mål!

36. ALBERT: Fotbollsvärlden häpnade över paret som gjorde fler mål än Bebeto och Romario – Martin Dahlin och Kennet Andersson.

Spanien-Schweiz

37. STAFFAN: Hiero, på väg fram, det är inte offside. Det är mål. Det är 1-0 till Spanien.

Holland-Irland

38. STAFFAN: Jonk… snygg fint, bra steg… och bra skott. Men Bonner! Nämen Bonner. Nämen Pat Bonner… vad gör du? Jonk gör 2-0 och det är 41:a matchminuten.

39. SVENNIS: Skottet är ju bra men mölvakten får helt enkelt inte släppa in ett sådant möl. Det är sönd om honom. Det är en dundertabbe.

Bulgarien-Mexiko

40. NYSTRÖM: Bulgariens Hristo Stoichov, en divig fotbollsmiljonär som föll lätt i straffområdet.

Tyskland-Belgien

41. ARNE: Völler och Klinsman, visst känner de varandra!

42. ARNE: Weber igenom… han måste få straff! Han får inte straff! Ohyggligt! Hur kan han missa det?

43. SVENNIS: Han är inte bara en bra försvarsspelare, han är även en läcker fotbollsspelare… Phelippe Albert.

Tyskland-Bulgarien

44. NYSTRÖM: Scorpions och fotbollslandslaget – de båda tyska enheterna hade en sak gemensamt. De började se gamla ut.

45. NYSTRÖM: Bulgarerna fick frispark. Målvakten Illgner och den tyska muren förvandlades till statyer. Statyer som Stoichov med otäck precisiopn överlistade. 1-1.

46. ARG TYSK: Scheiiiiiiiiisse…. Scheiiiiiisse…

47. NYSTRÖM: Hemma i Tyskland väntade vrede och frustration. På vissa håll var besvikelsen så stor att det urartade.

Rumänien-Argentina

48. BOSSE: Här är det 2-mot-1 nästan… om han springer fort nog. Nu är det 2-mot-3… nuuu ääär deeet treee mål mot ett för Rumänien, där Hagi fullföljer som tredje anfallsman.

49. BOSSE: Balbo kommer rätt, han har alltid varit på fel sida av returerna förut, men här kommer han rätt.

Sverige-Rumänien.

50. RAVELLI: Nja, man ber väl om att man ska klara sig ifrån matchen helskinnad. Inte att man ska vinna direkt utan att man klarar sig ifrån äventyret med hedern i behåll.

51. BOSSE: Stefan Schwarz, vänsterfoten, Mild… spelar variant. Brolin. Mååååål för Sverige. 1-0. Ja, det var en bra variant.

52. BOSSE: Bollen slår i den svenska muren, når turligt Radu… som sveper in, i friläge, utjämningen när det är två minuter kvar.

53. SVENNIS: Dä ä otur att släppa in ett sånt möl.

54. RAVELLI: Jag tänkte att… omöjligt, det här klarar vi inte.

55. BOSSE: Väggspel försökt och varning utdelad. Rött kort blir det dessutom! På Schwarz. Och här drabbas vi av två olyckor inom loppet av en minut.

56. BOSSE: Kennet Andersson. Måååål. Kennet Andersson! 2-2. Och det är godkänt.

57. ALBERT: Henrik Larsson. Ung. Orutinerad. Och mycket nervös.

58. ALBERT: Ögonblicket var inte bara en chans till en historisk seger, utan för Tomas Ravelli också en till revansch på alla som tvivlat. Plötsligt kunde allt vara glömt – utom det här.

59. GLAD SVENSK: Ravelli alltså – nu är han köng!

60. RAVELLI: Man flyger på något slags moln. Man lever inte i nuet på något vis, man flyger i väg på något vis, det är svårt att förklara.

61. KENNET: Det måste ha varit spännande. Det hade varit roligt att sitta hemma hos grabbarna och se den här matchen. Varit på två ställen.

Italien-Nigeria

62. NYSTRÖM: Stämningen i Little Italy i New York var inte särskilt förhoppningsfull. Italien hade INTE övertygat i gruppspelet.

63. NYSTRÖM: Världens bäste fotbollspelare 1993. Men buddisten Robero Baggio saknades i målprotokollet efter gruppspelet.

64. ARNE: George…. Farligt igen och farligt igen och 1-0. Och det är klart det är mål, för bollen kommer ju tillbaka ut till honom. De försöker få det till offside italienarna men det är ju inte.

65. NYSTRÖM: Zola, efterlängtad av många, kom in i stället för Signori i andra halvlek. [tackling] Rött kort – ett alldeles för hårt straff.

66. ARNE: Eller vad händer nu!? Nu händer det här! Roberto Baggio! Vi väntar med att boka biljetter.

67. ARNE: 43.19 visade klockan när bollen gled in precis vid stolpen.

68. SVENNIS: Javeesst.

69. SVENNIS: Normalt sett är Baggio i skall i de här lägena… [konstpaus] [mål] Ja, det är Baggio.

70. NYSTRÖM: Roberto Baggio var vän med Buddah och Italien med marginalerna. Nu väntade kvartsfinal mot Spanien.

Italien-Spanien

71. NYSTRÖM: Spanjorerna i vitt gick hårt åt Roberto Baggio i början. Abelardo fick gult kort – och Italien höll andan.

72. ARNE: Salinas, vilken möjlighet! Och vad gjorde Costacurta och Co. De bara stannade upp och tittade på.

73. ARNE: Och där… fri… Roberto Baggio. Kommer för långt ut… Nej, han gör mål ändå! Roberto Baggio, jodå, det är han igen.

Italien-Bulgarien

74. STAFFAN: Roberto Baggio får bollen nu, kommer loss, kommer förbi, det här kan bli någonting, det kan bli 1-0 till Italien.

75. STAFFAN: Albertini, lyftning, passning, Robert Baggio, 2-0.

76. NYSTRÖM: Roberto Baggio var skadad, hade sträckt sig, men han grät av lycka… [konstpaus] Italien var i VM-final.

Brasilien-USA

77. NYSTRÖM: Hans namn var Romario – en playboy som gillade samba.

78. NYSTRÖM: Divan Romario vägrade acceptera någonting annat än fönsterplats på flygresan till USA. Han var ju stjärnan.

79. NYSTRÖM: Världens giftigaste tåspets.

80. NYSTRÖM: Romario lekte bockskägget av Lalas och avslutade första halvlek.

81. NYSTRÖM: Romario, Bebeto… ett vinnande radarpar.

Brasilien-Holland

82. STAFFAN: Winter! Aaaaaaaaaarooon Winter!

Sverige-Brasilien

83. ARNE: Mild missar och Romario sticker rakt igenom och gör 1-0… Nej! Nu då!? Nej! Solklara målchanser. Fenomenal genomspringning.

84. ARNE: Romario, Romario, Romario. Vad ska vi göra åt den här Romario?

85. ARNE: Thern… jobba, jobba, jobba… ordentlig lufttur. Gult ko… Rött kort!

86. SVENNIS: Brasilianarna ä jö specialister på såna där skott va.

87. ARNE: Han ser ut som en matador, Ravelli.

Mellansnack

88. NYSTRÖM: Domarnas nya och tuffare bedömning uppfattades som positiv. I alla fall av publiken. 272 gula kort delades ut.

89. NYSTRÖM: I USA kunde profilerna briljera – ofta utan att få benen avsparkade.

Brasilien-Italien

90. SVENNIS: Han gö bört sig här helt enkelt, man får inte lägga en straff så döligt som han gjorde.

91. NYSTRÖM: Massaro. Taffarel. Tidigt ute. Klarar.

92. ALBERT: Stoichov. Filmningarnas mästare jagade också titeln som skyttekung… [konstpaus] och han skydde inga medel.

93. ARNE: Ingesson… bra… strålande… och där! 1-0! Det är Tomas Brolin som kommer på bortre stolpen.

94. SVENNIS: Sövveränt! Javeeeesst! Han är ju inte känd som nån drebbler, Schwarz.

/Leifby

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB