Startsida / Inlägg

Jag är också besviken på Bosse

av Marcus Leifby

Jag har varit i Marseille i ett par dagar och spelat in ett reportage till den kommande/nya säsongen av ”Leifbys Big Ten”.

Den ljumma kvällen och platserna på Virage Nord lyfte ett ganska lamt Le Classique något snäpp och resultatet av våra dagar på Rivieran ser ni i början av nästa år.

Här hemma verkar det som att halva den manliga journalistkåren (varför är det ingen som pratar med någon av de kvinnliga kollegorna?) har suttit inlåsta på Château d’If de senaste 45 åren.

Ni som har följt mig i den här bloggen och/eller på Twitter vet att jag ofta brukar tala mig varm om Bo Hansson och jag brukar lyfta fram hans klassiska referat.

Ibland torrt underhållande (”Mild, spelar variant…Brolin. Mååååål för Sverige. 1-0. Ja, det var en bra variant.”).

Många gånger stilistiskt unikt (Dahlin… som ju faller lätt… den här gången för Kalla och då faller även domaren för det”.)

Jag har hyllat hans tjuraktighet och tvärsäkerhet.

Men nu har det gått för långt.

Det som framkommit i vår tidning de senaste dagarna, ”Svarting” uttalandet som ”råkade” sippra ut i Radiosportens webbsändning, vittnar om en rakt igenom unken människosyn. Han själv, Arne Hegerfors och andra kollegor säger att ”han inte menar någonting illa” och det må vara sant, men uttalandet som sådant är generaliserande och nedvärderande.

Punkt slut.

Bosse har också valt att stå på sig när han fått chansen att be om ursäkt. Alla som känner, har följt och/eller träffat honom under en längre tid vet att det ligger i hans natur. Han är bestämd och ibland lite tjurig. Det är oroväckande att varken han själv eller hans kollegor förstår varför han ska be om ursäkt.

Jag hoppas att den typen av vett och förståelse visar sig snart.

Väldigt snart.

Så, tycker jag illa om Bosse Hansson nu?

Nej, det gör jag inte.

Journalisten och människan Bo Hansson har fortfarande många fina sidor, men just den här som nu visas upp hade jag helst sluppit att bekanta mig med. Uttalandet och oförmågan till insikt har jag överhuvudtaget ingen förståelse för.

Jag hade helst också sluppit att se delar av det allmänna drevet som har gått de senaste dagarna. Det har varit ”gubbjävel” hit, ”bögfan” dit när folk har försökt att markera med eftertryck. Folk har uttryckt sig så illa att jag vill spy och på ett sätt som är precis lika eländigt och fel som det vi nu tar ställning emot.

*****

Radiosporten har valt att säga upp sitt kontrakt med Mats Strandberg. Det var han som släppte in Bosse i hytten. Men bara ett stenkast därifrån, i tv-huset, är Janne Gunnarsson fortfarande SVT-sportens tennisexpert. Och han sitter fortfarande och kommenterar ishockey och annan sport i Sveriges Radio Kronoberg.

Efter hans rasistiska uttalanden mot somalier i somras fick han inte bara behålla jobbet – han belönades dessutom med en OS-ackreditering. Hur i helvete kan det vara sådan skillnad mellan två bolag inom samma public service-koncern?

/Leifby

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB