Startsida / Inlägg

Ett par Sportnytt-favoriter

av Marcus Leifby

1977 drog SVT igång sina dagliga sportsändningar och sedan dess har Sportnytt varit en mycket trivsam gäst om kvällarna. Det fanns en tid då jag var så svältfödd på sport att jag bandade Sportnytt. I dag kan det gå dagar och veckor utan att jag ser ett, men det är ändå fint att det finns där och att fem, sex hundratusen ser det varje kväll.

Jag kan inte riktigt förklara varför, men jag håller nog Christer Ulfbåge som min personlige Sportnytt-ankarfavorit. Han måste ha gjort närmare 7000 sändningar, ingen sämre än den andra, inget trams, inget flams, snabbt in, snabbt ut.

Och trots att jag har varit med ungefär sedan Sportnytts begynnelse så håller jag den här 90-talspimpade klassikervinjetten som den absolut bästa. Jag kan än i dag inte förstå varför SVT-ledningen valde att byta bort den här, den gamla loggan med ringarna eller det klassiska tv-sporttypsnittet.

Och som en liten bonus. De rikhaltiga referatens regent, Bosse Hansson, missade inte många detaljer då det begav sig. Frågan är om inte det här är det mest innehållsrika inslaget som någonsin sänts i svensk tv-sporthistoria.

Bara spjuttävlingen avhandlades alltså på följande vis:

I spjutkastning fanns sju 80-metersmän med, men ingen av dem nådde några 80 meter. Det har gått troll i spjuten för de här i år. Som hos Raimo Phil som gör 77,5 meter i det här kastet och bara blir femma. Tvåa och bäst av de stora bekanta blev Leif Lundmark med 78,96. Men det hände ändå något fantastiskt i spjut. SM:ets största knall. En saftig kille på 20 år från södra Norrland slog knock på alla 80-meters männen när han öppnade med 79,82 i första kastet. Junioren Lars Henriksson, Söderhamn, en kraftig, fartfylld bit, lyckades inte bara vinna junior-SM för en vecka sedan. Han vann senior-SM i dag, förbättrade personrekordet med fem meter, fjolårsrekordet med tolv, i en blixtrande fart och ansats.

En kraftig, fartfylld bit.

Så ska ett referat rivas av.

/Leifby

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB