Startsida / Inlägg

Att vara ärlig är inte samma sak som att vara en skitstövel

av Tina Löfström

suit-673697_1280Ibland stöter jag på folk som har något slags tvångsbeteendet att ”alltid säga sanningen”. De värderar ärlighet som det viktigaste i livet och lever därför därefter. Tanken är såklart god. Ärlighet varar (som du vet) alltid längst. Men är det alltid rätt att säga sanningen? Och kan ärlighet förväxlas med skitstövleri?

Ett exempel som jag stött på i verkliga livet var när en kvinna kom fram till mig och sa: ”Du har en ful tröja”. Jag blev givetvis ledsen, men jag blev också riktigt chockad. Varför säger man en sådan sak? tänkte jag. När jag frågade varför, deklarerade hon att hon bara var ärlig och att man inte ska ljuga för folk. Och där stod jag med min ”fula tröja” och en sorgsen blick.

Jag tyckte min tröja var riktigt fin. Faktum var att det var en av mina favorittröjor och att jag älskade att bära den för att den var så skön. Och det var ju min sanning. Varför blev då hennes sanning mer värd än min? Varför var hennes åsikt (att tröjan var ful) mer sann än min åsikt (att tröjan var fin)? Är det alltid så att ärlighet är detsamma som att säga sanningen? Och är min sanning alltid den enda sanningen?

Jag tycker inte det. Vi har alla olika sanningar och jag kan inte anta att min sanning är mer viktig än någon annans. Det är inte okey att säga vad som helst bara ”för att det är sant”. Ärlighet handlar lika mycket om att ta hänsyn till andra och om att lyssna in allas sidor och att respektera olikheter. Lika mycket som att säga sanningen. Därför måste vi ta hänsyn till andras känslor och sanningar INNAN vi ”bara är ärliga”. För din sanning är inte alltid min sanning. Men om du inte tar hänsyn, visar respekt och lyssnar in, är det inte ärlighet du sysslar med.

Det är skitstövleri.

Lycka till!
Tina Löfström

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB