Startsida / Inlägg

Sant eller falskt: Du använder bara 10% av hjärnan?

av Tina Löfström

20151120_124338
Det florerar en hel del myter, både kring hjärnan och psyket. När jag pluggade på högskolan blev jag om och om igen förvånad över hur ”sanningar” jag hört kring psykologiska fenomen och hjärnan, visade sig vara helt felaktiga. En av dem myterna är denna:

FALSKT: Du använder bara 10% av hjärnan
Detta är en myt som figurerat främst inom självhjälpsindustrin. Tanken på att vi bara använder 10% av hjärnkapaciteten är verkligen lockande. Människan har med den procenten kunnat åstadkomma allt ifrån flygplan till mobiltelefoner – vad skulle vi då inte kunna åstadkomma om vi lyckades låsa upp resterande 90%? Bara tanken på att kunna låsa upp de resterande procenten har inspirerat många, däribland mig.

Jag själv trodde på denna myt förut och blev mäkta förvånad när jag lärde mig att hela hjärnan används och arbetar i stort sett hela tiden. Beroende på vad vi gör, så arbetar olika områden i hjärnan i komplexa mönster som aktiveras och kan mätas i hjärnscanningsmaskiner. Under loppet av en dag har varenda del i hjärnan använts. Dessutom har forskarna upptäckt att hjärnan arbetar efter principen ”use it or lose it” – alltså att hjärnan gör sig av med celler som inte används till förmån för att bygga nya. Om myten om 10% av hjärnan används skulle det alltså innebära att 90% av våra hjärnor skulle försvinna. Med den kunskapen i åtanke är inte 10%-myten så lockande längre, eller hur?

Lycka till!

Tina Löfström

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB