Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Två (av alla de) saker som jag inte förstår hos homofober

av Malin Collin, reporter

Eftersom det är Prideveckan nu fokuserar tidningarna mycket på heteronormen som är Prides tema detta år. Jag skummar igenom läsarkommentarerna som följer artiklarna och blir som vanligt lite mörkrädd. Det finns främst två saker jag reagerar på:

1. Ett stort antal personer verkar på allvar vara upprörda av homosexuellas rätt till äktenskap. Det finns alltså människor där ute i stugorna som sitter och muttrar och gnäller om att äktenskap enligt alla seder och bruk endast ska kunna instiftas mellan en man och en kvinna. Jag är övertygad om att dessa förståsigpåare inte (tror de i alla fall) lever i någon som helst kontakt med homosexuella. De sitter där och vattnar pelargonerna, brer knäckemackor och känner sig riktigt upprörda, äcklade, chockade och förfasade över att riksdagen tycker att sådana dödssynder ska godkännas enligt lag. ”Vart är Sverige på väg?”, väser de till varandra över furubordet.

Vad jag inte kan förstå är exakt vad de upprörs av. Det är ju ingen som vill ta något från dem. Det enda en sådan lag gör är att låta äktenskapet beröra fler personer (om de nu skulle vilja). Det är ju knappast som att riksdag och regering röstar igenom en lag som innebär att vi upphäver äktenskapet helt och hållet – att alla som är gifta nu helt plöstligt får civilstånd ensamstående eller möjligen sambo.

Med andra ord påverkar inte homosexuellas rätt till äktenskap Per Nilsson i Grönköping det allra minsta. Varför bryr han sig då?

(Det är ungefär som att jag (om jag vore helt dum i huvudet) som personligen inte ser något attraktivt hos killar som suttit inne eller ägnar helgerna åt att misshandla folk i tunnelbanan skulle starta en förening som arbetade för ett förbud mot kvinnor att ingå äktenskap med män med kriminell bakgrund. Herregud. Då är det kanske bättre att välja en annan typ av kille som partner själv och låta andra människor få bestämma exakt vem de vill gifta sig med. Kille som tjej. Kriminellt förflutet eller enögd. Valfrihet är ju lite vad demokrati går ut på och att se om sitt eget hus innan man börjar ge sig på andra kan vara ett gott tips till de flesta rättfärdiga, trångsynta människor).

2. Folk verkar helt besatta av att homosexuella har SEX! Heterosexuella par däremot – de åker ut och fiskar på helgen, kanske tar en tur till sommarstugan eller löser korsord ihop och det kan man ju prata om på fikarasten på måndagsförmiddagen. Men alla homosexuella borde hålla tyst om sin läggning för ingen vill ju höra om deras sexgungelekar och snuskiga orgier som de antagligen sysslade med på lördageftermiddagen när ”vanligt folk” tar en påtår och lyssnar på dansband på radion i stugan. Som att homosexualitet betyder sex och heterosexualitet betyder ordnad samvaro.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB