Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Det bästa i världshistorien

av Malin Collin, reporter

Man slentriangillar ju ofta så mycket popkultur ”just nu”, men det är inte alltid alla dessa verk håller över tid. 

Just nu försöker jag lista mina bästa grejer som jag aldrig någonsin tröttnar på. Det här är min arbetslista:

Tv-serie: ”Buffy the vampire slayer” för den har allt man kan önska och allt man inte visste att man ens kunde önska. Gråter bara av tanken på dess briljans. ”Stolthet och fördom” (BBC från 1995) för det är det bästa kostymdrama som någonsin har gjorts. 24 för att själva formatet är genialiskt och Jack Bauer en av tv-världens bästa karaktärer.

Låt: Det går ju i princip inte att lista men Don Henleys ”Boys of summer” är odödlig och ”So what” med The Cure för den får mig att baxna, trots att den handlar om typ kakdekorationer. Annars får jag hjärtflimmer varje gång jag lyssnar på ”Nightswimming” med REM, ”Living dead” med Suede och ”Standing here” med Stone roses. Och sedan tusen låtar till. 

Film: ”Almost famous”, inte bara för ”Tiny dancer”-scenen, men mycket därför. ”Marie Antoinette”, inte bara för ”Plainsong”-scenen, men mycket därför. ”Gremlins 2″ för att, hahaha, NEJ! 

Bok: ”Den hemliga historien” av Donna Tartt för det är bland det bästa som har skrivits i modern tid. Alla böcker av Dennis Lehane för han är ett geni när det gäller svärta, våld och musikreferenser. ”Middlesex” av Jeffrey Eugenides och ”Presidentens hustru” av Curtis Sittenfeld för deras underbara förmåga att berätta en historia.

Känn er välkomna att tipsa om era egna favoriter som funkar en hel livstid.

UPDATE: Okej, lovade mig själv att inte uppdatera det här inlägget för då slutar det med favoriter omfångsmässigt lika stort som Jan Guillous samlade verk. Men jag måste lägga till boken ”Svindlande höjder” av Emily Brontë och dess musiksvar Wuthering Heights” med Kate Bush. Så bra så man får yrsel.

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB