Nöjesbloggen

Bakom kulisserna på Sveriges största nöjesredaktion

Startsida / Inlägg

Alcatraz – the movies

av Jon Forsling, reporter

I dagens blaska bidrar jag med en bilaga om fängelseön Alcatraz (går även att ladda ner som pdf eller mp3-fil HÄR). Det har gjorts ett gäng filmer om den mystiska ön i San Francisco Bay genom åren – en del bra, en del usla. Från början tänkte jag lista dem i bilagan, men det gick inte av utrymmesskäl. Så här är mina tre favoritfilmer om ön…och en rulle ni bör undvika:

flykten.jpeg

1. ”Flykten från Alcatraz” (1979)

Regi: Don Siegel. I rollerna: Clint Eastwood, Fred Ward, mfl

Alcatrazrullarnas Heliga Graal, mycket tack vare Clintans medverkan förstås. Här berättas den sanna historien om det berömda rymningsförsöket från 1962, när tre fångar försvann spårlöst en natt i juni. Alcatraz-nördar som jag hittar så klart en hel del faktafel, och ställen där Hollywood förskönat verkligheten för att det ska bli en bättre story. Men på det stora hela är det en förbluffande autentisk skildring av flykten, och scenen där Clint blir uppraggad av en biffig fånge som slurpar spagetti är obetalbar.

birdman.jpeg

2. ”The Birdman of Alcatraz” (1962). Regi: John Frankenheimer. I rollerna: Burt Lancaster, m fl

 Om Hollywood tog sig vissa friheter med historieskrivningen i ”Flykten från Alcatraz” fabulerade de mer eller mindre fritt här. Verklighetens Robert ”Birdman” Stroud var ingen Beppe Wolgers-liknande mysfarbror som gillade att gulla med fåglar. Han var en psykopatisk dubbelmördare som skröt om att han tänkte döda barn när han släpptes ut ur finkan. Tack och lov gjorde han aldrig det, trots att kändisar som Burt Lancaster gjorde sitt bästa för att beveka fängelsemyndigheterna. Trots detta är det här en spännande rulle, som välförtjänt fick flera Oscar-nomineringar. Men man bör se den som ren fiktion.

thwhole.jpeg

3. ”Alcatraz – the whole shocking story” (1980) Regi: Paul Krasny. I rollerna: Michael Beck, m fl

Bortglömd tv-film i två delar, med Michael Beck i rollen som Clarence Carnes. Filmen följer Carnes liv – från hans ankomst till ön 1945 när han var blott arton år gammal (den yngste fången som någonsin skickades till Alcatraz), till hans medverkan i det blodiga ”Slaget om Alcatraz” 1946 och de efterföljande åren i isoleringscell (där hans granne för övrigt var den ovan nämnde Robert Stroud). Telly ”Kojak” Savalas dyker upp i en skön roll som bankrånaren Joe Cretzer. Har, så vitt jag vet, aldrig visats i svensk tv. Men den är fyrtiotusen gånger mer spännande än Morden i jävla Midsomer, folks.

…och så den sämsta Alcatraz-rullen någonsin. UNDVIK!

överlagt.jpeg

”Överlagt mord” (1995) Regi: Marc Rocco. I rollerna: Christian Slater, Kevin Bacon, m fl

Denna dyngfilm utger sig för att skildra efterspelet kring rymningsförsöket 1939, som slutade med att den ökände gangstern Doc Barker sköts ihjäl. Två av rymlingarna som överlevde men togs till fånga började sedan bråka, vilket resulterade i att en av dem, Rufus McCain, knivhöggs till döds av Henri Young (här sanslöst ruttet spelad av Kevin Bacon). Vid den efterföljande rättegången hävdade Youngs försvarsadvokat (här spelad av Slater) att de grymma förhållandena på Alcatraz hade gjort hans klient vansinnig, och att han därför borde frias för dådet by reason of insanity.

”Överlagt mord” litar inte på den sanna historiens inneboende drama, utan blir tvungen att salta den med alla fängelsefilmsklichéer den kan hitta: den sadistiska fångvaktaren, den helgonliknande, oskyldigt dömde hjältefången (verklighetens Young var verkligen ingen korgosse) innan den slutar med att Bacon tar livet av sig för att äntligen ”kunna bli fri”. Verklighetens Young har inte setts till sedan 1972, när han avvek från en permis. Han kanske fortfarande lever, med andra ord. Han kanske till och med har sett den här filmen…men man hoppas för hans skull att han slapp utsättas för det.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB