Som rycket i Lahtis 1978

Nu börjar spurten.

Upploppet.

Den sista, infernaliska veckan i grundserien.

Äntligen ska agnar skiljas från vete, pojkar från män och slutspelslag från semestergolfare.

Ojvoj!

För några månader sedan, när jag satt och hulkade i ett osedvanligt miserabelt januarimörker, kändes detta så avlägset att jag lika gärna hade kunnat drömma mig bort till nästa millennieskifte (well…), men desto mer upplyftande är det ju att vi nu står här.

Så en gång till, baraföratt:

Ojvoj!

Vi startar rushen  in i kaklet med en rackarrysare mellan Rangers och Bruins här på Garden och ni vet alla vad som krävs av Rangers; de måste göra ett ryck motsvarande Thomas Magnussons i sista backen i Lahtis 1978.

Förlust ikväll och Hurricanes har the hand igen.

Vinst och det kan vara klart redan på onsdag – förutsatt att Zäta gör sin plikt när han äntligen får komma ner till Raleigh och RBC Center.

När så mycket står på spel brukar det bli magiska kvällar i The Wooooorld’s most famous arena, så var så säker – jag är peppad som en dansk spyfluga när de radar upp bajamajorna i Roskilde nån gång strax före midsommar.

* * *

Jag har underlåtit att tacka för tredjeplatsen i Guldskölden.

Så jag gör det nu:

Stort jädra tack!

Det är en fantastisk ära att den här i sammanhanget obskyra NHL-bastarden slår sig in bland alla suveräna publikmagneter till fotbollsbloggar.

* * *

Bruins har redan clinchat segern i Northeast-divisionen och chansen att de ska kunna komma ikapp Capitals och/eller Flyers är marginell.

Men glöm alla tankar på att de blir lätta att avfärda för det.
Dels vill de garanterat ha revansch för nollningen uppe i Beantown häromsisten, dels är lag av den här kalibern

Så:

Ett Magnusson-ryck är vad som behövs från Rangers sida.

* * *

Mitt schema är, bortsett från ett och annat förvirrat samtal med helpdesken hemma i Stockholm, helt rent denna vårljumma måndag.

Så jag lämnar eastside redan under tidiga eftermiddagen, promenerar i stilla takt över till västra Manhattan längs 34:e gatan, äter bättre lunch på en italienare vid Herald Square och tar plats i det provisoriska pressrummet redan tre timmar före första nedsläpp,

Så här borde det alltid vara när man ska gå på hockey.

* * *

Ni som är gamla nog minns väl vad ni gjorde när Magnusson avgjorde Lahtis-stafetten?

Jag var ensam hemma, för den gick mitt på dagen och alla andra som bodde på Slingergatan i Borlänge jobbade, och kommer ihåg att jag till slut stod upp i soffan (det hade inte gått för sig om mamma varit hemma…) och vrålade.

Men ännu tydligare minns jag hur jag någon timme senare stod vid busshållplatsen på Tjärnavägen och väntade på 2:an för resa ner till ”stan” och så kom det en annan, äldre man och ställde sig intill och borlängebor som inte känner varann brukar verkligen inte börja prata men då kunde jag inte låta bli att pipa ur mig ett ”såg du” och han nickade och sa ”jo” och sen stod vi där och nickade och fick ur oss nåt ”det var det jävligaste” och nåt ”den där Magnusson” och allt var finemang där vid vår busshållplats,

* * *

Som sentida tradition bjuder – ja, jag började förra året… – ska jag inhandla en bunt nya  läckra slipsar

Men ikväll har jag ingen. Det är stor match, men inte SÅ stor.

Däremot, visst, finbyxor och kavaj och bästa skjortan är på.

Det borde hjälpa lite.

* * *

Zuke Zuccarello har alltså blivit skickad till Hartford – och eftersom Rangers redan gjort alla de farmarlagstransaktioner som är tillåtna efter trading deadline kan han endast komma tillbaka om någon i den nuvarande truppen blir allvarligt skadad.

Now, jag inbillar mig inte att jag förstår hockey bättre än Tårtan eller Stealth-flygaren (nej, inte ens han…), men det framstår som något underligt i mina ögon.

Visst, det ska krigas och gnetas och grindas den här tiden på året, men i ett slutspel kan väl även skills komma väl tillhands

* * *

Akta dig, John J.

Jag har också föreslagit att Per ska bli hockeyorganist och det gillar han ungefär lika mycket som jag skulle gilla att bli föreslagen ett gig som lokalredaktör på Smålandspostens Lönneberga-redaktion.

* * *

Om jag hörde rätt på den upptagning Alle – min Bobby Jean-kompis – spelade upp häromdagen kallade Henke sin coach för just ”Tårtan” i SVT-intervjun efter Islanders-matchen.

Det gillar vi skarpt i den här bloggen!

* * *

Kampen går vidare.

Som ni kanske hört har också våra bröder i The Rock och Nassau Coliseum nu också beslutat sig för att bojkotta NHL Awards-omröstningen – och idag kom word att också enskilda medlemmar i städer som Nashville ställer sig vid vår sida.

Därtill har det centrala facket, med Kevin Allen i spetsen, äntligen gjort några riktigt skarpa uttalanden om att Garth Snow-tomten helt godtyckligt drog in en aktiv medlems ackreditering i början av säsongen.

Nu talas om att ligan blivit lite nervös och inom kort kommer med något slags officiell reaktion.

Jag säger som Billy Bragg:

There’s power in a union!

* * *

Devils säsong är så slut att vi idag har Mark Everson – Posts beat-reporter för just Devils – på plats i pressrummet på Garden.

Han har, vad jag vet, aldrig satt sin fot här utan att lillebror från andra sidan Hudson-floden varit inblandad.

Men han kanske bara är här för att research inför det som skulle kunna bli en grundserieavslutning av bibliska proportioner på lördag.

Tänk om det derbyt fortfarande gäller något för Rangers…Devils skulle ju kunna rädda hela den här eländiga säsongen genom att spela bort Blueshirts från playoff.

Ojvoj.

* * *

Mer bevis för att Bruins tänker köra ikväll kommer här i form av Claude Julien-citat från presskonferensen efter träningen igår:

– Det faktum att vi och Rangers kan komma att mötas i slutspelet gör det här till en mycket viktig match. Vi ska göra allt för att vinna.

Magnusson, Magnusson, Magnusson…

* * *

På lokal nivå deltar vi new yorkska fackkämpar alltjämnt i omröstningar, så idag har vi nominerat våra favoriter till John Halligan Good Guy Award – alltså priset till den ranger som är bäst kille.

Jag röstade på Tårtan.

Inte.

Eftersom tidigare vinnare – Kung Lundqvist, Vinny P och Erik Christensen – inte är valbara nominerade jag istället Dirty Harry Callahan, Captain Dury och Tåbiran.

* * *

Tråkiga besked från Ottawa:

Alfie, som nu missat 26 matcher i rad,  kommer inte att spela några fler matcher den här säsongen.

– Det har känts bra på några träningar, men inte tillräckligt bra för att spela i matcher skulle gå att motivera, säger han till pressen där uppe.

Han säger dock att han tror att han ska kunna spela nästa säsong och det får vi då verkligen hoppas.

* * *

John J, jag är medveten om att det inte blev någon lista i helgen, men det har varit så mycket action att jag medvetet vilat på hanen. Biffens lista vill man ju ha ute för exponering ett tag. Så kommer det en kommer den kanske inatt, efter den här matchen.

* * *

En radikal medlem har förresten föreslagit att Islanders ska bojkottas nationellt nästa säsong om Snow inte tar sitt förnuft till fånga.

Alltså – ingen skriver någonting om laget, någonstans.

Det vore lite rock ’n’ roll.

* * *

Marc Staal spelade 34 minuter igår.

34.

Blir det här så jämnt och hårt och krävande som jag föreställer mig lär Tårtan inte ha något val än att matcha honom praktiskt taget lika hårt ikväll.

Den gossen kommer kort sagt att sova gott när han kommer hem i natt.

* * *

Ja, Eric, jag ser mycket hellre Leafs i slutspel än både Sabres (sorry, komet…) och Hurricanes.

Men det blir exceptionellt svårt, så jag utgår – som S Avery – från att vi för ovanlighetens skull har dig på Broadways sida ikväll…

* * *

Hur skulle det vara om Gabby Gabby Hey blev sig själv ikväll?

Man kan tycka att det är dags.

* * *

Åh, Original Six-möte…det hade jag glömt. Men det innebär ju att Rangers, för sista gången den här säsongen, uppträder i sina jubileumströjor.

Jag har kommit att älska dem och ska njuta av varje ögonblick, faktiskt.

* * *

Garden-kaffet har en säregen eftersmak av våt hund idag.

Inte för att vara kräsen, men wtf?

* * *

Okej, Rangers. Rycket nu, rycket!

Vi hörs  – alltjämt givet att tekniken vill – i första paus.