Snart blir det NHL-premiär ändå…

Och medan vi gick här i mörkret och kylan och försökte hitta fotfästet i post-Sandy-världen passade NHL på att ställa in Winter Classic…

Fantastisk timing.

Bara NHL kan gå till torgs med ett besked av den nedslående sorten mitt under en nationell kris.

Det är i sig för jävla trist att det inte blir nåt på nyårsdagen, för en gångs skull såg jag verkligen fram emot Winter Classic. Hockey i The Big House i Michigan hade varit magiskt – för att inte tala om 24/7 med Zäta, The Mule och Kron Wall of Pain som filmstars.

Däremot tror jag faktiskt inte att det här innebär att säsongen är körd.

Bettman stekte inte Winter Classic för att visa att han och ägarna ”menar allvar” eller ens för att knäcka spelarfacket, även om det måste te sig som en våt dröm för kommissionären. Enligt samstämmiga rapporter handlade det i första hand om att Red Wings hade gjort klart att lockouten har skapat sån dålig stämning i Michigan att evenemanget inte hade gått att arrangera med samma goodwill-vibbar som vanligt.

Men nu kommer alla inblandade att göra vad de kan för att rädda det som räddas kan.

Steve Fehr och Bill Daly, de näst högsta befälen hos respektive part,  möttes under lördagen för de första regelrätta förhandlingarna på flera veckor – och enligt uppgifter satt de fortfarande inlåsta och överlade vid ettiden i natt.

Det är början på något väldigt bra och jag börjar få känslan att NHL-säsongen startar innan vi nått december.

* * *

Det finns gott om Islanders-, Devils- och Rangers-fans bland de som drabbats hårdast av superstormen Sandy, i minst i blue collar-områden som Staten Island  och Long Beach på Staten Island.

Ligan, och klubbarna i fråga, borde verkligen visa att de inte bara tänker på dollar och cent och göra något för dem.

Sean Avery, den gamla hjälten, har därvidlag satt ett bra exempel.

* * *

Öppningen i förhandlingarna verkar kunna ske kring den komplicerade punkt som kallas ”Make Whole”-konceptet och innebär att redan skrivna kontrakt skyddas.

Problemet i ligans senaste förslag, det som åtminstone i teorin syftade till att få till en 50/50-deal, var att spelarna själva genom en invecklad procedur i princip skulle få stå för den garantin själva, men som Darren Dreger rapporterat de senaste dagarna är ägarna nu beredda till eftergifter i det avseendet.

Där finns manöverutrymmet.

* * *

Otroligt trist om Jonas Brodin verkligen bröt nyckelbenet i clashen med Taylor Hall.

Han har varit sensationell under säsongsupptakten med Houston och jag såg fram emot en liten Texas-tripp för att se the next Lidas in action.

* * *

Vreden mot NHL på twitter efter Winter Classic-beskedet liknar ingenting som Gary Bettman upplevt tidigare – och då har han ändå upplevt en hel del i den vägen.

Det är sant att sociala medier som vi känner dem idag inte fanns 2004, men ändå.

Jag undrar om kommissionären, ägarna och spelarna verkligen förstår hur mycket de sätter på spel med de här apkonsterna.

* * *

Som någon kanske såg talade jag med både Kron Wall of Pain och Daniel Sedin om det inställda jätteevenemanget igår.

Både tyckte det var väldigt synd – men uttryckte också förhoppningar om att det här kan komma att lösas snart.

Lite senare, när artikeln redan hade gått i tryck, hörde Zäta av sig från Schweiz också och det lät ungefär lika där, men framförallt kunde man mellan raderna höra viss oro över att det ännu inte sagts något om hur det ska gå med favoritjippot All Star!

* * *

Det här var det ett tag sen jag skrev, men det gäller förstås fortfarande:

Jag hatar den här lockouten!