Stora Finaltipset 2016

Trumvirvlar och fanfarer.
Här är det.
Stora Finaltipset 2016.
Det blev väldigt tajt med tid den här gången.
Bara två dygn, sträng taget – och under de två dygnen var många upptagna med helg och jag skulle både resa och försöka ta igen några sömntimmar inför den stora resan.
Så inga rekord krossas.
Men vi har i alla fall uppemot 130 coola katter av olika sort som berättar hur de tror att det kommer gå i hockeyns ultimata avgörande mellan Pittsburgh Penguins och San Jose Sharks.
Och jo.
Saida tog sig tid att svara.
Han ligger, som traditionen bjuder, sist…

– En väldigt svårtippad final men jag tror att Sharks kommer att vinna med 4-2 i matcher. Avgörandet kommer vara deras tyngd i spelet. Det som talar för Pens är att de har varit final förr.
Nicklas Lidström.

– Pittsburgh.
Peter Forsberg.

– Jag tror att Sharks vinner i 6 matcher, känns som att dom har lite mer tyngd och ett grymt powerplay.
Daniel Alfredsson.

– Sharks vinner den 7:e och avgörande finalen.
Valentina Lizana W

– Det kommer bli en tuff serie. Kan sluta hur som helst. Jag håller lite extra på Pittsburgh för att Hagelin spelar där. Är bra polare med honom. Jag kommer kolla matcherna, det kan jag säga.
Erik Karlsson, Ottawa Senators.

– Jag tror på Pittsburgh. De har haft väldigt bra stäm ända sedan slutspelet började och kört över flera lag, inklusive oss. Man får ge dem cred. Om jag åker och hälsar på Hagge om han kommer hem med bucklan? He he, jag skulle i alla fall vara väldigt glad för hans skull. Han har varit extremt bra på slutet. Ja, ända sedan han kom till Pittsburgh, han passar verkligen in i deras spelsystem.
Henrik Lundqvist, New York Rangers.

– Finalrutinen avgör. Pittsburgh vinner med 4-2 i matcher.
Marie Lehmann, SVT.

– Pittsburgh vinner. 4-1 i matcher. ”Tack för allt” Hedman får ändå MVP.
Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings.

– Jag hade hoppats på Tampa eftersom Victor Hedman spelar där men när de åkte ut så är det svårt att tippa. Tror det går till 7 matcher och San Jose vinner. Enda anledningen att jag säger det är för min gode vän Johan Hedberg coachar där.
Daniel Sedin, Vancouver Canucks.

– Jag gissar 4-2 till Sharks. Unnar Thornton och Marleau en SC-seger efter så många försök.
Markus Näslund.

– San Jose vinner, 4-2 i matcher. Har svårt att se hur dom ska förlora med Johan Hedberg som tränare!!
Henrik Sedin, Vancouver Canucks.

– 4-3 till Sharks.
Nicklas Bäckström, Washington Capitals.

– Jag tror det blir 4-3 till Pittsburgh. Men det är svårt att välja för San Jose har också sett heta ut.
Loui Eriksson, Boston Bruins.

– Penguins vinner i sista avgörande.
Kim Martin.

– Tror Penguins vinner med 4-2 och Bengan blir stor hjälte!
Filip Forsberg.

– Vänta…jag ska bara sätta på mig en T-shirt…så. Ja, för mig känns det som Pittsburgh. Jag tycker de spelat väldigt bra och jag är jävligt imponerad av Patric Hörnqvist. Fan så han jobbar och sliter och gör det bra. Visst, han spelar med Crosby, men det måste man vara bra för att få göra också. Även Carl Hagelin imponerar, liksom hela laget. Det är ju final så de lär inte vinna varje match, men jag tror det blir 4-2.
Börje Salming.

– Det blir mycket jämnt. 4-2 till Sharks.
Kjell Samuelsson.

– Jag vet inte om du sett, men jag har sagt Pittsburgh ända från början. De spelar otroligt bra. Fast jag ska erkänna att jag inte har så bra koll på dom andra. Det är klart det vore nåt om Johan Hedberg fick komma hem med bucklan. Uj uj uj. Den har aldrig varit här i Leksand, har den? Uffe Samuelsson tog den väl till Fagersta. Men då har den i alla flugit över, ha ha. Egna minnen från matcher mot Pittsburgh? Nä, det vetifan…jag är för gammal. Ja, det blir dom i alla fall. Jag säger Pittsburgh.
Christer Abris.

– Jag tror att Sharks vinner med 4-3 i matcher. Alltid svårt att bortse från Pittsburghs superstars Crosby o Malkin men Sharks har så här långt bästa målskytt, poänggörare och målvakt (antal wins) i slutspelet så jag tror de är inne i en sån skön bubbla att de håller det hela vägen.
Marie Hallman, TT och Kanal 75.

– Båda lagen har utstrålningen som lagen som brukar vinna har, men allra mest strålar Sharks. De är inne i zonen och allt kuggar liksom bara i för dem. Joe Pavelski har fått överta kaptensrollen och producerar hela tiden, Logan Couture är tillbaka från skador och leder ju poängligan och Joe Thornton spelar sitt livs hockey. Vad som skulle kunna tala för Penguins är att Crosby och Malkin verkligen kommer igång och gör sin bästa serie i slutspelet. Men nej, jag tror på Sharks. 4-2.
Mattias Norström.

– Sharks. Sjukt bra hemma, sen tror jag de kan knipa nån bortamatch.
Jacob De La Rose, Montreal Canadiens.

– Tuff fråga men jag tror nog att Pittsburgh kan ha en liten fördel. Pittsburgh i 7 matcher.
Rikard Grönborg, förbundskapten Tre Kronor.

– Härligt att slutspelets två målfarligaste lag är i final. Pittsburgh har gjort 3.2 mål per match och Sharks imponerande 3.5 per match. Och ska vi se till den fascinerande trenden att västra konferensen har de tyngsta och bästa lirarna så tar väl Sharks hem det här. Å andra sidan har Sharks bara en lirare som gått hela vägen, endast en kille som har förståelsen för vad som krävs för att lyckas lyfta bucklan till slut. Jones i målet. I Pittsburgh finns vinnare som Crosby och Malkin, som har vinnarskallar lika stora som Grand Canyon. Och ishockey är ju inte så enkelt. Tog hjälp av Johan Hedberg, ass-tränare i San Jose, inför Bjurman supertips. Leksingen sa: Använd magkänslan. Så jag gör väl det. Det brukar inte funka, men nu gör jag det. Pittsburgh vinner med 4-2. Kessel blir kung och ger fingret till World Cup. Han gör precis som namnet på hans båt på Boca Grade – Fill The Net, med mål.
Tomas Ros, Sportbladet.

– Jag tror att Sharks vinner, men kommer bli tight…
Oliver Ekman-Larsson, Arizona Coyotes.

– Usch, svårt att tippa. Jag tror ändå Sharks vinner. Deras tur nu. Dom har varit starka i år och har en bra målis.
Tommy Salo.

– Sharks i 6.
Isabelle Khurshudyan, Washington Post.

– 4-2 till Sharks. De känns fruktansvärt heta och har ett vasst PP. Tungt tapp för Pittsburgh med Daley borta. Det känns lite för tunt bakåt för att vinna.
Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks.

– Helvete vad svårt det är i år…jag hoppades nästan att du inte skulle fråga! Jag säger 4-2 SJS för att jag gillar Jones i mål. Han är bättre än Murray, även fast har Murray har bättre räddningsprocent.
Calle Johansson.

– Jag tror på Sharks. Deras bästa spelare är riktigt hungriga och är de som levererar varje kväll.
Hampus Lindholm, Anaheim Ducks.

– Penguins i 7. Jag kan bara inte se hur den här serien inte går hela vägen. Det är två snabba, skickliga, djupa lag. Pittsburgh avgör på övertid i Consol och vinner för första gången någonsin Stanley Cup på hemmaplan.
Chris Johnston, Sportsnet.

– SJ. Pavelski kommer vara grym, därför tror jag på dem.
William Karlsson, Columbus Blue Jackets.

– Sharks vinner 4-3. Jag tror hockeygudarna tycker att Thornton, Marleau och gubbarna har gjort sig förtjänta av att vinna Stanley Cup.
Anton Lander, Edmonton Oilers.

– Tror på Sharks. Bredden i laget, farten och tyngden i spelet gör dem svårstoppade. 7 matcher.
Fredrik Modin.

– San Jose i sju matcher.
Pierre LeBrun, ESPN.

– Jag säger Pittsburgh i 6. Jag tror deras speed kommer att avgöra.
Jhonas Enroth.

– Penguins 4-2. De har fler spelare som vunnit.
Peter Wallén, agent.

– Jag tror Sharks kommer ta det i år, tycker dom har bra balans i laget med tyngd och speed. Blev väldigt imponerad när dom slog ut St. Louis och tror det gav dom självförtroende att ta hem Stanley Cup.
Nicklas Grossmann, Arizona Coyotes.

– ”Are we headed for the first Stanley Cup Final ever where one logo has actually physically eaten the other logo?” skrev någon på Twitter. Sjukt nog är det precis det jag tänkte på när jag fick finaldjuren klart för mig. San José vinner med andra ord.
Johanna Frändén, Sportbladet.

– Jag har hela tiden trott att den som vann serien mellan Pittsburgh och Washington skulle ta hem allt och jag får hålla fast vid det. 4-3 i matcher.
Eddie Läck, Carolina Hurricanes.

– Jag skulle tippa att Sharks tar hem det. Dom har sett riktigt starka ut. Sen har dom ett powerplay som är riktigt bra. Jag håller även en extra tumme för att Melker ska få vinna.
Oscar Lindberg, New York Rangers.

– Pens vinner 4-2. Deras erfarenhet fäller avgörande. Det är bland annat Hagelins andra final.
Claes Elefalk, agent.

– Hade ju varit roligt för Pittsburgh att vinna eftersom det är fler svenskar där men min Bestman inför bröllopet är Douglas Murray så mitt hjärta håller på San Jose ! Så yes. San Jose kommer vinna…
Robert Nilsson.

– Jag tror Pittsburgh. För att dom har ett snabbare lag. Och har spelare som vunnit förut. Det det enda jag är rädd för är defensiven. Och Pittsburgh hade också lite tuffare i conference final så San Jose vinner nog första matchen.
Nikolai Khabibulin (via blivande svärsonen Robert Nilsson…).

– Rysningar. Gåshud. Ståfräs. En ENORM ära att få lämna ett tips i samma enkät som självaste Nikolai Khabibulin! Naturligtvis en jättelegendar för ett Tampa-fan, grym mellan stolparna när Bolts gick hela vägen den där oförglömliga försommaren 2004. Har till och med kvar en gammal affisch på honom i pojkrummet.
Hur det går i Stanley Cup-finalen? Ja, det är verkligen jämnt skägg mellan de här två sevärda superlagen. Eller nej, det är det inte alls faktiskt – apropå skägg. Joe Thorntons och Brents Burns ansiktsbehåring är ju klasser bättre än vad Sidney Crosby och Evgeni Malkin försöker kontra med. Sharks avgör på hemmaplan, 4-2 i matcher.
Jonathan Ekeliw, Sportbladet.

– Sharks. Dom har sett starkast och stabilast ut från första slutspelsmatchen. 4-2.
Jonathan Ericsson, Detroit Red Wings.

– My name is pitt and your ass ain’t talkin your way outta this shit! Pittsburgh of course. San Jose tar max två tvålar. 9-2 till civilisationen. Eller 7-2? Alla dessa matcher…
Fredrik Virtanen.

– Jag hoppas och tror på San Jose, för i Joe Pavelski har de bästa spelare i ligan, vid sidan av Jonathan Toews. Jag skulle också unna Joe Thornton och Marleau en cup för lång och trogen tjänst.
Johan Franzén, Detroit Red Wings.

– San Jose. Det är nu eller aldrig för flera av spelarna i San Jose, med Joe Thornton i spetsen. De har imponerat mer i slutspelet helt enkelt. Och så får vi uppleva hockeyhistoria i form av en förstagångsvinnare.
Niklas Holmgren, Viasat.

– Jag tror Sharks vinner med 4-3.
Gustav Nyquist, Detroit Red Wings.

– 4-2 i matcher till Pittsburgh. Jag vet att Sharks är favoriter hos de flesta, men jag tror Pittsburghs ledande spelare avgör det här med sin större erfarenhet. Sharks är i galen form och Joe Pavelski öser in i mål, men Sidney Crosby och Evgeni Malkin har varit med och vunnit stora matcher förr. Tror det är ovärderligt. Och så har de HBK-kedjan Carl Hagelin, Bonino och Kessel. Har ju gjort formidabel succé. Sedan litar jag på att rookie-målvakten Matt Murray fortsätter att storspela.
Mats Wennerholm, Sportbladet.

– Jag tror det är dags för Sharks. Hade varit roligast i alla fall. SJ vinner med 4-2 i matcher. Pavelski MVP.
Fredrik Sjöström.

– Lätt seger för Pittsburgh. 4-2.
Pelle Bäckman.

– Sharks 4-1. Fjuniga crybabyn Crosby lipar vid åsynen av Thorntons & Burns skägg. Pojke mot man. Ska njuta när geniet Donskoi – med okej skäggväxt – får ta bucklan till Oulu för visning i sommar.
Hajar ni?
Jarkko Päiväniemi, Sportbladet.

– Sharks 4-2. Extremt jobbiga att möta.
Niklas Wikegård.

– Sharks vinner. 4-3 i matcher.
Håkan Andersson, scout Detroit Red Wings.

– Fråga Saida! Känns som Penguins har mera Skills. Men nu är det ju en hockeymatch och Sharks verkar ha hittat nyckeln. Mitt tips är: San Jose Sharks.
Pär Mårts.

– Det är Sharks tur! Mycket tack vare backsidan som är starkare än Pens. Och en galen Pavelski.
Johan Tornberg.

– Tror Sharks vinner 4-2.
Mattias Janmark, Dallas Stars.

– Väldigt svårtippad final. Pittsburgh har varit stabilt länge med få dippar. Fast som slutspelet har utvecklats så kanske det är San Joses år i år. Har haft rätt när jag går med Western Conference så jag får fortsätta med det. 4-2 Sharks.
Ricard Persson, scout, Minnesota Wild.

– Ha ha ha , jag vet mer om KD än jag vet om det här.
Fredrik Wikingsson.

– Jag tror att SJ vinner i sex matcher.
Håkan Södergren, Viasat.

– 4-2 i matcher till Pens. Trots hajarnas imponerande form tror jag att pingvinernas högre fart och intensivare spel kommer att fälla avgörandet i en tuff matchserie över 6 matcher. Det som imponerat mest i Pittsburgh är den bredd dom uppvisat på fyra kedjor och att många spelare kan avgöra. Dessutom har dom ett sparkapital i Malkin som inte var sig lik i matchserien mot Tampa.
Niklas Eriksson, demontränare Almtuna.

– 4-3 till Sharks. Do you know the way to San Jose? Visste vi inte det innan den här finalserien kommer vi bli varse det när Lord Stanley är hemma hos hajarna ett år framåt.
Björn Nord.

– Jag bor i Kalifornien. Går på San Jose. Hatar också Sidney Crosby. Men helt ärligt: I år, precis som nästan alla andra år, har NBA-slutspelet en helt annan attraktionskraft. För mig. Och tiotals miljoner amerikaner. Det kommer bli några magiska veckor, där Oklahoma Thunder till slut vinner. Önskar att svenskarna upptäckte NBA.
Filip Hammar.

– Eftersom jag endast sett totalt två perioder av Stanley Cup i år känns det orättvist mot lagen om jag använder hjärnan som verktyg för att tippa.
Därför följer jag hjärtat och det resonerar ungefär så här:
Jag tycker Sharks har de fräckaste tröjorna.
Jag gillar hajar mer än pingviner.
Jag trivs mer i klimatet på västkusten.
Jag unnar Sharks, som aldrig ens varit i final, framgång.
Och framför allt vill jag se passningsgeniet Joe Thornton lyfta pokalen.
Linus Norberg, Sportbladet.

– 4-2 i matcher till Sharks. Det är dags för Thornton och grabbarna.
Peter Popovic.

– Jag har ju, först och främst, svårt att se att det blir en trist finalserie. Mike Sullivan gjort ett jävla jobb med att förlösa Penguins alla offensiva diamanter, det går undan när de bygger fart bakifrån. Och hajhockeyn handlar mer om att jaga än försvara. There will be blood.
Det kan alltså bli säsongen när Jumbo Joe vinner Stanley Cup medan Chef Curry sumpar NBA-titeln. Norra Cali kommer aldrig bli sig likt igen (även om jag antar att industrin skulle älska att få med sig en hockeyhausse i just den där delen av landet).
Argument för att Sharks äntligen lyckas vädra ut alla sina slutspelsdemoner? Attityden, förbättringen på målvaktssidan, att de faktiskt inte sett särskilt ängsliga ut, och att Brent Burns kommer att raka in sina PP-poäng från blå.
Om det räcker mot Sid the Kid? Jag gör som i von Triers Riket, sluter ögonen, fokuserar inåt för att hitta mitt inre djur och ser…Pondus?
4-2 till Penguins.
Simon Bank, Sportbladet.

– Sharks har imponerat mot bra motstånd och man unnar dem verkligen segern, men årets Pittsburgh har en one-two punch framåt som kan matcha deras toppar. Vi har sett att Pittsburgh även har en uppsjö av matchvinnare bland sina bottom six och dessutom en målvakt som är något av slutspelets stora solskenshistoria. Två härliga lag att titta på. Får nog ta med mig skyttekåporna, för sicket jävla tryck det verkar ha varit i Consol och Sharktank så här långt. Rena rama Sunnerbohov, ju! Tips då? Nu kommer Viberg döda mig, men jag har packat väskorna för en lång och svettig avslutning på serien och i mina drömmar ser jag framför mig att Penguins tar det här i en sjunde match på hemmaplan. Samt att det blir en sån sjudjävulens folkfest stan att man är både svettig och lomhörd och gulmålad när man sätter sig på flyget hem.
Peter Sibner, Hockeysverige.se.

– Joe Thornton mot Phil Kessel, alltså. Hade Erkan Zengin läst en bråkdel av all skit de här två herrarna fått genom åren i diverse medier hade han (troligtvis) haft en något sundare verklighetsförankring. Egentligen är jag varken någon Thorntonist- eller Kessel-fan, men kan ändå tycka det är väldigt värdigt att just de här två har chansen att vinna Stanley Cup.
Tips var det, ja. När det handlar om finaler har jag svårt att tippa mot Sidney Crosby. Så 4–3 i matcher till Pittsburgh Penguins.
Hans Abrahamsson, Sportbladet.

– Det är två oväntade finallag men båda förtjänar att vara i fokus.
Pittsburgh inledde säsongen bedrövligt men under efter årsskiftet har pingvinerna hittat ett spel som passar dem och det gav bland annat 14 vinster på de avslutande 16 matcherna i grundserien.
San Jose är ett hårt arbetande kollektiv. Sedan har Joe Thornton klivit fram och tagit ett stort ansvar på isen.
Tips: Det blir sju matcher, stenhårda fajter, där favören av hemmaplan i sista avgör för Pittsburgh.
Carl-Johan Goth, Dalarnas Tidningar.

– 4-2 Sharks.
Jonas Gustavsson, Boston Bruins.

– Tough call, men jag tror på Sharks i 6.
Larry Brooks, New York Post.

– Gjorde de verkligen rätt som trejdade Zarley Zalapski? Jo, trots allt är jag ju fast i min uppfattning om att Ron Francis är en av de mest underskattade spelarna genom tiderna, så svaret kan bara bli ett: 4-2 till Penguins.
Erik Niva, Sportbladet.

– Pittsburgh i 6.
Scott Burnside, ESPN.

– Read my lips, Sharks in six.
Hajarna har högre topp, säkrare målvakt och bredare backuppsättning. Dessutom utklassar de Pens i skäggväxt.
Linus Hugosson, PRO Hockey.

– Penguins i sex matcher. Deras speed gör dem väldigt farliga i offensiven och de är en ”disruptive force” defensivt.
Kevin Allen, USA Today.

– 4-2 i matcher till Pittsburgh.
Pingvinernas makalösa förvandling kommer att ta dem ända upp i topp.
Efter att ha lett Kanada till OS-guld 2014 och VM-guld 2015 får Sidney Crosby fira sin andra Stanley Cup-seger 2016. Med benägen hjälp från två svenskar i superform, Patric Hörnqvist och Carl Hagelin. San Jose har imponerat storligen och äntligen fått till det även i slutspel, men nu tar segerraden slut.
Göran Sundberg, TT.

– Pens i 6.
Bruce Garrioch, Ottawa Sun.

– 4-2 Sharks.
Peter Wennman, Sportbladet.

– Hjärnan säger Pittsburgh men hjärtat/magkänslan säger Sharks. Eftersom jag är bättre på att vara kär och mätt än smart och klok så väljer jag att gå på Sharks, i en rafflande thriller över sju matcher.
Här är nycklarna för Sharks:
*Stjärnorna måste leverera.
Första- och andrakedjan samt powerplay måste bidra med minst tre mål per match, annars blir det inga segrar. Thornton, Pavelski, Couture och Burns samt vapendragare har potentialen att göra det i fyra matcher den här serien.
*Pete DeBoer måste skydda backparet Brenden Dillon/Roman Polak extremt bra. Det här ser jag som det största problemet för Sharks. Pittsburghs bredd är enorm, med Crosby, Malkin och Kessel i varsin kedja, och på det en orimligt het Matt Cullen som fjärdecenter. Sharks första- och andrapar är klart bättre än Pittsburghs, men Dillon/Polak kommer få det svettigt. Hur DeBoer väljer att använda dem blir avgörande.
*Martin Jones måste vara stabil
Jag tror inte Martin Jones kommer stjäla någon match i den här serien, så bra är han inte. Det behöver han nog inte heller. Kan han hålla sig stabil och ta det han ska så kan Sharks vinna matcher tack vare sin offensiv, även om det slinker någon rimlig soloprestation av Crosby eller blixtrande omställning från Kessel/Hagelin.
Till sist: rekommenderar alla att hålla ett öga på Marc-Edouard Vlasic. Spelar man med Thornton, Pavelski, Couture och Burns får man färre rubriker än en dokusåpa utan nakenchocker, men Vlasic är grym. I konkurrens med Victor Hedman är hans slutspelets bästa back när det gäller att stänga ned motståndarstjärnor, och det här blir verkligen ett värdigt examensprov för honom.
Jonatan Lindquist, Viasat.

– Tufft val. Min personliga policy har alltid varit att aldrig tippa att San Jose ska vinna nånting, men de har fått mig att framstå i dålig dager…och jag säger Pittsburgh i sex matcher.
Helene Elliott, Los Angeles Times.

– Jag tror att det blir SJ. De är större och starkare och även om båda lagen spelar hockey i högt tempo så kommer det faktum att Thornton och Pavelski slutligen tagit sig till final är faktorn som får dem att gräva ännu djupare. Och Brent Burns är en kraft som inte går att stoppa.
Bruce Bennett, fotograf, Getty.

– Penguin 4-2.
Varpu Sihvonen, PRO Hockey och finska nyhetsbyrån.

– 4-2 till pingvinerna.
Jimmy Wixtröm, Sportbladet.

– Jag har för mig att maten i Shark tank är godare än i Consol Energy, så magen säger Sharks i sju rätte… matcher.
Henrik Ek, bloggens sidekick.

– San Jose och Pittsburgh är två lag som spelar både underhållande och vägvinnande. Sharks har väl ett litet övertag när samtliga toppspelare verkligen har maxpresterat, medan Penguins har lite sparkapital i såväl Sidney Crosby som Evgeni Malkin och Kris Letang. Lagen är annars rätt lika i att man har testats rejält i tidigare matchserier, har färska målvakter, sitter på bra djup och mönstrar många potentiella matchvinnare – vare sig Sharks eller Penguins lever på en eller två spelare. Jag tippade Pittsburgh som mästare inför säsongen och ser egentligen ingen större anledning att ändra på det nu, även om Flyern i mig så klart helst ser att Sharks vinner… och på förhand ser jag nog trots allt ett litet övertag för San Jose.
Niclas Viberg, Svenska Fans.

– Sharks i 6. Murray kommer vara Pens bästa spelare men Sharks förmåga att ta sig snabbt ur egen zon, och att använda sina backar i offensiv zon (framförallt Burns) kommer generera för många chanser och för många mål. Sharks kommer helt enkelt ha pucken för mycket för att Pens ska komma igång.
Pat Leonard, Daily News.

– Pittsburgh. Penguins är otroligt skickliga, och laget är fullt av veteraner som vet vad som krävs för att vinna den här tiden på året. De hade en tuff väg till finalen, förbi både Washington och Tampa, och tvingades komma tillbaka från 2-3-underläge mot Tampa.
Helene St. James, Detroit Free Press.

– Sharks slår Penguins i sex matcher.
Iain McIntyre, Vancouver Sun.

– Bägge lagen har spelare som verkligen är ”on fire” och spelare som man aldrig kunde ha trott skulle vara så framstående som de varit. Jag har sett mest av Sharks i slutspelet och tror inte att Penguins klarar att stoppa Pavelski, Couture, Hertl och Burns – och Donskoi, Marleau och Ward. De gör mål på allt, och allra helst slår de in pucken på volley. Sånn för pucken har landet på isen: fladder, fladder, hit og dit, tennis – stolpe og inn (här var det lite norska redaktören inte klarade av att översätta). Bakom vem? Målvakten är största frågetecknet för Penguins, och om Kessel holder trykket på målsprutan helt inn (japp, mer svåröversatt!) . Jag tror inte det. Sharks 4-2 i matcher, seger i Pittsburgh 12 juni.
Öystein Jarlsbo, VG.

– Har faktiskt sett San Jose rätt mycket i år och ska erkänna inte Pittsburg alls så mycket. Dock imponerar San José mycket på mig. De känns tunga starka och har flera matchvinnare. Bl.a så är faktiskt min känsla att även Jones i mål har en växel till. Han är briljant och nästar på gränsen till hånfull mot yrket hockeymålvakt då det ofta ser så odramatiskt och enkelt ut i mål för honom. Jag tippar 4-2 i matcher till San Jose. Jag gillar sagor med goda slut så därför vore det, fint om Johan fick lyfta bucklan mot just Pittsburgh där allt en gång startade för honom.
Per-Ragnar Bergkvist, målvaktslegendar, Leksand.

– Det kommer bli en storartad finalserien. One for the ages. Pittsburgh och San Jose är perfekta representanter för den riktning NHL vill gå i. Båda spelar snabb, tekniskt skicklig och aktiv hockey. Mitt tips är Pittsburgh i sju matcher.
Sami Hoffrén, Sanomat.

– Två bra finallag! Det blir tufft men Hajarna vinner match 7 i Pingvinland! Stanley Cup till Kalifornien!
Henrik Tallinder.

– Blir tuff serie men tror Pittsburgh tar hem det med 4-2 i matcher. Patrik Allvin har lovat en stor fest om dom vinner och den vill man ju inte missa.
Anders ”Masken” Carlsson, Rögle.

– Jag tror att Penguins vinner med 4-3. Sid The Kid kommer äga finalen.
Walter Olsson, agent.

– Mitt tips vilka som vinner blir HAJARNA bara för min kompis Johan är tränare där. Han är otroligt värd att vinna Stanley Cup.
Magnus ”Sigge” Svensson.

– Put me down for San Jose in 6.
Cam Cole, Vancouver Sun.

– Trots att Penguins är favoritlaget så tror jag att San Jose tar hem titeln. Matt Murray har varit enastående i mål och coach Sullivan har gjort ett fantastiskt jobb, men här tar det stopp. Sharks är helt enkelt ett bättre lag just nu med ligans giftigaste powerplay och med firma Pavelski/Thornton i högform blir det seger för hajarna i denna matchserie. 4-2 till Sharks.
Björn Bellviken, Pittsburgh-skribent på Svenska Fans.

– Känns svårtippat. Säger 4-3 i matcher i San Jose favör. Vore häftigt om Johan Hedberg får höja pokalen redan sitt första år som NHL-Coach!
Jonas Bergqvist.

– Pittsburgh tar det. 4-2.
Dregen.

– Ni hajar att inget kommer stoppa Sharks va? San Jose vinner sin första Stanley cup med 4-2 i matcher. Det kan inte ens Crosbys pingviner göra nåt åt!
Daniel Sandström, Gefle Dagblad.

– Jag är ju San Jose-fan så det blir dem som vinner i match 7
Danijela Rundqvist.

– Sett ur ett Modoland-perspektiv hade det varit 100 gånger sexigare med en final mellan Victor Hedman och Alexander Steen. Dock: jag tippar Sharks 4–1 i matcher för att man är ett bredare lag, starkare målvaktssida och James Hetfield som förstesupporter.
Pelle Hägglund, Mittmedia-sport.

– Jag tror att det blir en rysare i sju akter, där Pittsburgh kommer att stå för det bästa skådespelet och avsluta med bucklan i handen.
Sticky Bomb, Wilmer X.

– Sharks 4-2 i matcher.
Douglas Murray.

– Pittsburgh sweep. San Jose blir San Jose igen. Hagge avgör, så klart, alla matcher.
Viktor Norén, Sugarplum Fairy och Viktor & The Blood.

– Så. Hajar mot pingviner. Om San José Sharks förstakedja fortsätter att dominera och deras powerplay fortsätter att leverera på samma nivå som tidigare så blir pingvinerna hajmat. Det känns som att San José har alla förutsättningar för att gå vinnande ur striden och jag tror matchserien slutar 4-2 till Sharks. Jag vill se Joe Thornton lyfta bucklan.
Christina Börlin, Hockeykonnässör, Ö-vik.

– Jag går på Sharks i sju.
Don Brennan, Ottawa Sun.

– 4-3 till Sharks.
Tommy Boustedt.

– Sharks är tyngre än något lag Penguins mött hittills. Sharks powerplay är outstanding. Sharks får fira 25-årsjubileum med att lyfta Stanley Cup-bucklan och efter lång och trogen tjänst får Patrick Marleau och Joe Thornton äntligen jubla. Sharks 4-2 i matcher.
Janne Bengtsson, NHL.com.

– Sharks vinner i en sjunde och avgörande match med 4-2. Sharks är svårspelade där man sätter press både med och utan puck. Det som kommer fälla avgörande är San Joses PP.
Johan Garpenlöv.

– Till att börja med är det sjukt skönt att antingen Phil Kessel eller Joe Thornton kommer stå där med bucklan när serien är över. Två grymma men ofta hånade spelare som förtjänar att vinna. Mitt tips är 4-2 tills Pittsburgh.
Robin Fredriksson, Svenska Fans.

– Ah. Pers legendariska finaltips-blogg! Hur mycket jag än gillar Joe Thornton och tycker att han förtjänar att vinna cupen tror jag att Crosby kommer leda Pens till seger. Så Pittsburgh i sex matcher. Phil Kessel gör övertidsmålet i sjätte matchen och någon i Torontos mediamafia kommer vinna goal winning-goal-tipset med det det målet.
Juha Hitelä, Sanomat.

– Svårt att tippa emot Sidney Crosby i en final men jag säger en historisk vinnare – Sharks efter 7 matcher där Universums bästa powerplay blir avgörande till slut.
Jämnt skägg mellan 2 cool cats i målen, både succé-rookien Matt Murray & startern i slutspelet för första gången i sin karriär Martin Jones är lugna, positionssäkra och till synes oberörda av vad som händer runtom dem. De bara fokuserar på nästa skott. Bägge är väldigt närvarande och läser spelet bra. Härligt att Hedberg och Mike Bales gör ett så fint arbete med sina respektive keeprar.
Erik Granqvist, målvaktsguru.

– Jag tror Penguins vinner 4-3. OT Game 7 och #71 avgör
Leif ”Strumpan” Strömberg.

– Jag tar Sharks i 6 matcher.
Frank Seravalli, TSN.

– 4-1 Sharks.
Kristian Huselius.

– Tror SJS tar det med 4-2.
Björn Oldeen, C More.

– Den här chansen släpper Bengan Hörnqvist aldrig! Penguins med 4-2 i matcher!
Daniel Breitholtz.

– 4-2 till hajarna. Skulle göra ont i phillyhjärtat om Pittsburgh skulle vinna. Alla som gillar hockey och NHL BORDE unna Joe Thornton en cup! Fan man gillar jumbo Joe!
Pontus Wernbloom.

– Penguins i 7. Sid är on a mission. Men var så säker: Den här serien kan gå hur som helst. Det här är inte forna tiders Sharks som viker ner sig under press. Det enda jag känner mig säker på när det gäller den här serien är att den blir lång och exalterande, kanske den bästa på flera år.
Mike Zeisberger, Toronto Sun.

– 4-2 till San Jose. Troligtvis Thorntons och Marleaus sista chans att vinna cupen. Burns, Couture och Pavelski i storform, och Jones vinner målvaktskampen.
Kalle Eriksson, Leksand.

– Tycker finalen känns oviss. Svårt att säga hur lagen matchar varandra. Ska jag lämna ett tips blir det Pittsburgh med 4-2 i matcher. Mes jag hoppas på San Jose.
Marcus Ragnarsson.

– Sharks i 6. De är snabbare än man tror. Med målvaktsspel.
Mark Spector, Sportsnet.

– 4-3 till Pens. Sharks spetsigare offensiv, men Pens djupare. Det avgör.
Sven Gustavsson, DN.

– 4-1 till San Jose.
Gunnar ”Svesse” Svensson, agent.

– Penguins vinner i sju.
Alex Prewitt, Sports Illustrated.

– Sharks i 6.
Arpon Basu, NHL.com.

– Detta kan bli en riktig kalasserie. Pittsburgh har vart ligans bästa lag sedan nyår och kedjan med Carl Hagelin – Nick Bonino – Phil Kessel har varit grym och lättat på pressen på Sidney Crosby. Sharks ser ruggigt starka ut och har imponerat. Logan Couture och Joe Pavelski har tagit över dom ledande rollerna på isen tillsammans med Brent Burns samtidigt som veteranerna Joe Thornton och Patrick Marleau sett vassa ut också.
Tippade Penguins inför slutspelet så får stå fast vid det, men det det blir pyttesmå marginaler. Så låt oss säga 4-3 i matcher till Crosby & Co.
Sebastian Norén, Svenska Fans.

– 4-2 i matcher till Sharks. Spelglädje, spetskompetens, bredd, självförtroende och extrem vilja avgör till fördel för västkustlaget.
Chris Härenstam, SVT.

– Jag dricker rosévin o Paris o här tror vi alla på 4-0 till Penguins!
Lasse Anrell.

– Penguins vinner med 4-1. Svenske Carl Hagelin som nyligen spelade i NY Rangers, har sin andra final på 3 år och nu tar han chansen. Minst två mål i finalspelet.
Pontus Höök, fotograf New York.

– Sharks i 6.
Dejan Kovacevic, DKPittsburghSports.com.

– Nu ska återigen världens bästa klubblag i ishockey koras!
Varje år är det lika svårt att hitta en entydig favorit. Man behöver göra en djupdykning i statistiken för att ens komma i närheten av sanningen. Inte ens då finns det något säkert!
Mitt tips i år blir San Jose Sharks och det grundar sig mycket på att de har ett överläge inom ett par områden:
1. Bästa statistiken på centrarna
Logan Couture 24p
Pavelski 22p
Thornton 18p
vs.
Crosby 15p
Bonino 15p
Malkin 15p
2. Topp backarna
Burns 20p +8
Vlasic 11p +13 (underskattad)
vs.
Letang 10p +4
Dumoulin 7p -2
Detta är väldigt ofta avgörande i finaler!
Annars är lagen oerhört jämna. Vann var sin match i grundserien!
Målvakter:
Murray ,Pittsburgh 92,4% 2.22 avg.
Jones, San Jose 91,9%. 2.12 avg.
Powerplay:
Pittsburgh. 23,4%
San Jose. 27.1%
PK:
Pittsburgh 83.6%
San Jose 80.4%
Matcherna:
1. Pittsburgh-San Jose. 2-3
2. Pittsburgh-San Jose 4-2
3. San Jose-Pittsburgh. 4-3
4. San Jose-Pittsburgh 3-1
5. Pittsburgh- San Jose 4-1
6. San Jose- Pittsburgh 3-2
Alltså 4-2 till San Jose som därmed inte bara tog sig till finalen för första gången utan får också lyfta den åtråvärda Lord Stanley bucklan för första gången!
Fast det är klart, Sid the Kid vill säkert nåt annat!?
MVP: Brent Burns ,San Jose
Håkan Loob.

Så, there it is.
Räkna med många eftersläntare i år.
Det är många jag ringt, messat, mailat och sökt på andra sätt som inte varit åtkomliga under helgen.