Startsida / Inlägg

Så firar NHL-svenskarna jul

av Per Bjurman

Som traditionen bjuder kontaktade bloggen bortåt 50 svenska NHL-stjärnor för att höra efter hur de tänker fira jul i år.
Så här löd svaren.

– Jag blir hemma i Ottawa. Först firar jag svensk jul hemma hos Alfredssons, sedan med min fästmös familj den 25:e. Så jag får det bästa av båda världarna.
Erik Karlsson, Ottawa Senators.

– I år har vi frugans familj över, plus Burra och hans kompis. Så vi hoppas Burra tar med sig lite glögg.
Nicklas Bäckström, Washington Capitals.

– Rasmus Andersson kommer till mig. Vi ska båda åka hem till Nicklas, precis som vi gjorde ifjol. Nicke och Liza brukar ha full koll på maten. Jag hoppas dock att Nicke stått och bakat några pepparkaksgubbar.
Andre Burakovsky, Washington Capitals.

– Med min lilla familj, och båda våra föräldrar kommer på besök för vår dotters första jul.
Marcus Johansson, Washington Capitals.

– Min syster med familj kommer hit och vi blir bara här i New York. Vi har ju inte så många dagar ledigt, vi spelar den 23:e och har träning den 26:e och spelar igen den 27:e.
Henrik Lundqvist, New York Rangers.

– Jag ska fira med flickvännen i Minneapolis. Gustav Folin blir nog med på ett hörn också.
Jonas Brodin, Minnesota Wild.

– Det blir en lugn jul för oss, inga släktingar eller någonting.
Om du ändrar och svarar ”Jag ska rösta på Zäta i All Star-omröstningen hela julen” bjuder bloggen fan på en resa till Hawaii.
– Ha ha, det var ett lockande erbjudande.
Men du törs inte?
– Nä, fan vad jag har blivit tråkig, känner jag. För två år sedan hade jag inte tvekat en sekund.
Bedrövligt, Lille Skutt…
– Jag vet, jag vet…
Gustav Nyquist, Detroit Red Wings.

– Det blir piano på hemmaplan med familjen i år.
Och så röstar du lite på Zetterberg när du får tid över, va?
– Givet.
Niklas Kronwall, Detroit Red Wings.

– Det blir ingen av Evelinas eller min släkt som kommer, utan det blir en del svenskar här som firar julen ihop. Maten är delvis klar men den kan jag inte ta någon cred för. Vi kommer hem hem natten till julafton, så hon får dra det tunga lasset som vanligt.
Och så får Zäta några All Star-röster i julklapp av sin kompis Big E, right?
– Självklart ska vi försöka hjälpa vår kapten att få åka på en välförtjänt All Star-resa…
Jonathan Ericsson, Detroit Red Wings.

– Det kommer i Expressen!
Nämen…
– Det blir hemma-hos-reportage med live-tv i webben och allt!
Men jag har ju bara försökt hjälpa dig så du får uppleva den där All Star-matchen någon gång…
(Klick!)
Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings.

– Firar i New York med mamma, pappa och brorsan som är här. Vi har tre dagar ledigt så det blir bara att ta det lugnt och äta gott.
Oscar Lindberg, New York Rangers.

– Vi har lite familj som kommer över. Fått tag i det mesta, så kommer bli ett bra julbord.
Jesper Fast, New York Rangers.

– Tillsammans med min fästmö Josefine, Mange, Gunnar, Gunnars fru (också Josefine), och Berglund. Blir hemma hos Gunnar.
Alex Steen, St. Louis Blues.

– Svensk jul med familjen Steen, Gunnarsson och även Mange Pääjärvi. Jag tar med mig Johnnys senap!
Patrik Berglund, St Louis Blues.

– Det blir med svenskarna i St. Louis.
Magnus Pääjärvi, St. Louie Blues.

– Jag öppnar dörrarna för de blågula och agerar tomte vid årets julkalas!
Carl Gunnarsson, St. Louis Blues.

– Jul kommer firas med en annan svensk familj som bor här i stan. Det ska vara 28 grader varmt här på lördag så det är inte omöjligt att det blir långbord ute på pation. Annars blir det som vanligt…julbord, Kalle Anka, tomten med mera.
Anton Strålman, Tampa Bay Lightning.

– Min fästmös familj kommer hit till Tampa och jag har en kompis på besök. Vi blir sammanlagt sju personer och kommer att äta allt som hör julen till.
Victor Hedman, Tampa Bay lightning.

– Blir i Chicago med vänner och familj. Sillen är beställd från restaurangen Tre Kronor här i Chicago.
Marcus Krüger, Chicago Blackhawks.

– Jag tänker fira med min bror och kusin som är på besök från Sverige. Sen kommer även Gustav Forsling över. Får se om vi kanske åker över till Grinchen och hälsar god jul också!
Grinchen?
– Ja, vi kallar Krüger så, Skriv det!
Dennis Rasmussen, Chicago Blackhawks.

– Paketöppning på morgonen hemma i huset. Sedan firar vi hemma hos Grinchen med en härlig måltid. Min syster och hennes man och pojk är i stan också, så det gör det ännu bättre.
Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks.

– Jag flyger hem till New Jersey efter Edmonton-matchen och firar med familjen. Vi äter julbord i New York ihop med Jacob Josefson och Sanne.
Johan Hedberg, ass-tränare, San Jose Sharks.

– Det blir i New York. Julmiddag med familjen Hedberg på Aquavit. Traditionellt svenskt julbord.
Jacob Josefson, New Jersey Devils.

– Mamma kommer i morgon (läs: idag) och då blir det pepparkakor och risgrynsgröt för hela slanten. Inga stora planer, utan bara gott och umgås och sedan blir det väl som vanligt att jag spöar henne i vänd-tia!
Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche.

– Vi ska fira jul hemma hos oss med en annan svensk familj vi lärt känna i Denver. Förhoppningsvis stannar snön så det blir lite pulka för barnen på förmiddagen. All mat är på plats. Favoriter julbordet är sill, köttbullar och mandelmusslor såklart.
Mandelmusslor…nu blev jag sugen.
– Fin tradition. Kanske till och med en skånsk sådan?
Ja, jag ljög nog när jag låtsades veta vad det är…
Carl Söderberg, Colorado Avalanche.

– Familjen kommer över i år. De tar med glögg och pepparkakor. Det räcker för mig.
William Karlsson, Columbus Blue Jackets.

– Jag firar jul med familjen i Columbus. De kommer över med lite godsaker och paket, så det är trevligt.
Alexander Wennberg, Columbus Blue Jackets.

– Vi stannar i Vancouver.
Daniel Sedin, Vancouver Canucks.

– Vi firar uppe i Whistler, så vi får en vit jul. Blir kanadensiskt julbord, tyvärr ingen lutfisk!
Henrik Sedin, Vancouver Canucks.

– Det är första julen i Vancouver, så det blir lite speciellt, men vi ska åka upp till Whistler så barnen får åka lite skidor och så. Jag har inte varit där tidigare men Henrik Sedin brukar fira jularna där och rekommenderade det varmt. Det ska bli kul.
Loui Eriksson, Vancouver Canucks.

– Jag ska åka ner till Seattle och kolla NFL-match med några lagkamrater den 24:e, Sedan blir det middag den 25:e.
Jacob Markström, Vancouver Canucks.

– Vi ska vara hemma hos familjen Hörnqvist. Jag har beställt lax av kocken i vår träningsanläggning, men tänker säga att jag gjort den själv. Så skriv inte om det!
Såklart inte.
– Tack, schysst.
Carl Hagelin, Pittsburgh Penguins.

– Vi ska vara hemma hos oss med Hagelin och hans tjej. Han ska ha lagat egen lax, tydligen. Den ser jag väldigt mycket fram emot.
Patric Hörnqvist, Pittsburgh Penguins.

– Det blir jul i Dallas med alla svenska tillbehör som kan tänkas behövas. Har tjejens familj här också så det blir roligt.
John Klingberg, Dallas Stars.

– Vi kommer fira med den andra svenskarna i laget minus Jocke Nordström, som sviker oss och åker till Dallas och firar med Patrik Nemeth. Vi får väl se hur det blir med maten. Har delat upp det lite och det ska bli spännande att se hur de unga grabbarna löser sina uppgifter…
Viktor Stålberg, Carolina Hurricanes.

– Blir att fira jul här i Raleigh, med några av svenskarna. Vi tog en sväng ner till Charlotte förra veckan och köpte lite mat och godis på IKEA.
Ja, Stålberg säger att det ska bli spännande att se hur ni yngre spelare löser det med maten ni har ansvar för…
– Ha ha, det blir nog bra.
Victor Rask, Carolina Hurricanes.

– Alla svenskar i laget går ihop på ett stort julbord. Stålberg fixar skinkan hoppas jag, ha ha.
Han är lite orolig över hur de yngre ska klara sina uppgifter därvidlag…
– Haha, det är jag också. Men de åkte till IKEA i Charlotte, det kan man inte klaga på.
Du då, kommer du med tacos?
(Svar: Fyra taco-emojis!).
Eddie Läck, Carolina Hurricanes.

– Blir med svenskarna i laget. Vi var ner till Charlotte och köpte lite grejor. Så vi har väl fått tag i det mesta. Det kommer bli trevligt

Stålberg säger att han är lite orolig över hur ni ynglingar ska fixa med maten, dock…
– Rasken brukar skryta mycket om att han är bra, så jag förlitar mig på honom!
Elias Lindholm, Carolina Hurricanes.

– Min storasyster med sambo och min egen sambos bror kommer hit och vi fem ska fira här i Calgary. Vi har fått tag i det mesta i mat- och dryckesväg, utom julmust. Skinkan här smakar väl inte riktigt bra som hemma, men den är ändå helt okej.
Mikael Backlund, Calgary Flames.

– Vi har just haft vår papparesa med laget då, men farsan åker hem dagen innan för att fira med resten av familjen. Så det blir jag och tjejen här i Nashville, med allt som hör till, svensk julmat och Kalle Anka på tv vid tre. Om jag och Ekholm åkt till IKEA i Atlanta och handlat julmat igen? Mja, de har öppnat ett nytt i Memphis och frun till en av lagets materialare har åkt dit och fått en beställning med sig…
Fillip Forsberg, Nashville Predators.

– Det blir en traditionell jul med flickvännen i Nashville från den 23:e till 25:e. Sen åker hon på JVM i Montreal. Ja, vi har mutat frun till en materialare att åka till IKEA i Memphis och handla mat åt oss. Vi tänkte att det finns få tjejer som har något emot att tillbringa en dag på IEKA och mycket riktigt, med lite bensin- och shoppingpengar gick det att ordna…
Mattias Ekholm, Nashville Predators.

– Jag har fått tag i det mesta i matväg, blir att försöka hålla det så svenskt som möjligt. Ska även försöka göra en uppesittarkväll med Bingolotto! Sedan blir det att det lugnt med familjen. Och hoppas att tomten kommer med en julklapp eller två.
Viktor Arvidsson, Nashville Predators.

– Jag firar med familjen som jag bodde med under mitt första år i NHL, när jag var 19. Det blir lite julskinka och köttbullar och sånt gott.
Hampus Lindholm, Anaheim Ducks.

– Jag ska fira jul med Hampus och några vänner i år, blir inget speciellt annars, men lite svensk julmat längtar jag efter. Jag är gäst också, så jag ser fram emot att bli serverad och inte behöva laga nån mat själv, he he.
Rickard Rakell, Anaheim Ducks.

– Jag och flickvännen Clara firar tillsammans med svärfamiljen hemma i Kalifornien. Blir rätt så likt ett svenskt julbord med köttbullar, korv, sill, ägg, kaviar och så vidare. Svärföräldrarna tar alltid med julmust och svensk choklad som alltid uppskattas! Det enda som kanske saknas är snön.
Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks.

– Jag och Adam Larsson är hembjudna till Jonas Gustavsson och ska fira en svensk jul. Jag hoppas innerligt på ett fullt svenskt julbord med skinka, köttbullar och prinskorv. Tror det kommer bli kanon.
Oscar Klefbom, Edmonton Oilers.

– Vi svenskar i Edmonton firar ihop hemma hos oss och det är min fru som har fått dra lasset med att fixa maten då vi är på roadtrip och kommer hem natten till julafton. Tror hon fått tag i det mesta.
Jonas ”Monstret” Gustavsson, Edmonton Oilers.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB