Stanley Cup-finalen 2020 – parallellt universum: Game 1

Äntligen.
Nu börjar Stanley Cup-finalen i bloggens parallella universum – utan pandemi, ekonomisk depression och sociala konvulsioner.
Edmonton Oilers går upp mot Toronto Maple Leafs – den som vill se hur de tagit sig dit har ett helt gäng inlägg att läsa ikapp! – och för att dra ut på dramat håller vi oss till realistiskt spelschema och presenterar en match varannan eller var tredje dag.
Håll i hatten, Oilers- och Leafs-fans!
(Fotnot: Meningen var att Ondskan Ekeliw skulle sufflera under några matcher men hans käresta från Norge har precis överraskat honom med ett besök i Örby för första gången sedan februari så honom får vi nog ingen kontakt med på ett tag)

EDMONTON OILERS – TORONTO MAPLE LEAFS (GAME 1)
– För första gången på 31 år ska två kanadensiska lag göra upp i en Stanley Cup-final. Då, 14 maj 1989, spelades första matchen mellan Calgary Flames och Montreal Canadiens i Saddledome i Calgary – bara ett år tidigare epicentrum under olympiska vinterspelen i samma stad. Nu heter skådeplatsen Rogers Place och det futuristiska hockeypalatset mitt i oljemetropolen – byggt för just den här sortens stora happenings – skälver av förväntan och eufori. Igen: Ja, Oilers var i final så sent som 2006 – rätt så länge sedan det med, bara inte i den här motståndarens perspektiv… – men det var i hög utsträckning en fluke. Nu, när Wayne Gretzkys verklige arvtagare för första gången ska delta i hockeyns ultimata uppgörelse, är känslan en helt annan. Och den känslan tar organisationen förstås vara på. Under pre game-ceremonierna inför öppningsfajten arrangerar man en mäktig parad med gamla mästare på isen. Ut i spotlight-skenet kommer Mark Messier, Paul Coffey, Jari Kurri, Glenn Anderson, Grant Fuhr, Willy Lindström, Kenta Nilsson, Esa Tikkanen, Kevin Lowe och, förstås, Gretzky himself – presenterad som ”dåtidens Connor McDavid”. Sedan lägger speakern till att även Toronto förstås vunnit Stanley Cup tidigare. ”Men”, konstaterar han, ”det har inte hänt sedan Lyndon Johnson var president i USA”. Den spydigheten landar inte helt rätt hos motståndarna. Det märks redan när första bytet i hela finalen efter 23 sekunder blåses av för en icing i hemmazonen. Då åker Auston Matthews förbi just McDavid – och rappar honom med klubbladet på ena skridskon. Det går som en stöt genom hela Rogers-plejset – och hela Kanada. De två största profilerna i finalen, tillika goda vänner, är redan i luven på varann! ”Ojvoj, stjärnornas krig har utbrutit”, ropar Ekeliw på den väldiga pressläktaren. Där han, bloggen, The CEO of Everything, Kajsa Kex, Lönta Lindqvist, Smedjebacken-Uffe, Simba Sjöberg, Gunnar från Expressen och Niklas Holmgren med bisittaren Richard Wallin utgör blågult pressuppbåd.
Annars händer det inte så mycket de inledande 20 minuterna. Det är ett tag sedan lagen spelade match senast och som så ofta i finalen ägnar de sig inledningsvis åt att, som det heter, känna på varandra. Det hindrar inte Holmgren från att skrika så isen nästan spricker av tryckvågen när Lill-Nyllet sätter en puck i stolpen efter 14.12.
I mittakten börjar det dock röra på sig. Oilers tar för sig mer, drar upp tempot och utmanar mer offensivt. Det är dock gästerna som drar first blood. I ett powerplay smeker Tyson Barrie iväg ett dragskott från blålinjen och precis innan Koskinen bara ska stöta bort pucken med klubban får Matthews – public enemy number one i Edmonton – fram sin klubbspets och styr in den mellan benen på finländaren. ”IIIIIIIIIIIIIII”, skriver Chall, på plats i fullsatta Scotiabank Arena i Toronto för jumbotron-sändning, i kommentatorsspåret. Det tar dock bara Oilers ett par minuter att replikera. Neon Leon och och Joakim Nygård klapp-klappar sig fram över blålinjen och det slutar med att Nygård nyper in en handledare på Andersen. Rogers-plejset exploderar i ett vanvettigt vrål – men likafullt hörs Holmgrens ”Nygååååååååååård” genom larmet. Innan perioden är över sker det igen. Då sticker svensken iväg som den värsta Hagelin just som McDavid bryter en passning i egen zon. En halv sekund senare har han pucken i friläge, går rakt på mål, gör några snabba Wallin-finter och snärtar in 2-1. Smedjebacken-Uffe försöker hålla masken men ramlar av pressläktarstolen av upphetsning. Nu blir det grejor att skriva. Holmgren har ingen stol att ramla från. Han står sedan länge upp och sjunger ”Du gamla, du fria”.
I sistaperren blir matchen extremt tajt, men Leafs måste ju framåt och trycker metodiskt på, lyckas skaffa sig visst momentum och precis som en direkt förgrymmad Chall förutspått i pausen fixar Lill-Nyllet till slut kvitteringen. Under en snabb spelvändning får han pucken precis innanför blålinjen, tränger sig in mellan bacduon Nurse och Bear och vinklar in en backhand.
Då återstår drygt fyra minuter av ordinarie matchtid – och det räcker för att världen ska få se ett förstummande slagsmål. McDavid har inte glömt Matthews fuling i första bytet. Tvärtom. De har gafflat och gruffat efter nästan varje avblåsning när de varit på isen samtidigt och nu kokar det över. I en närkamp bakom Koskinen börjar McDavid slå Matthews i nacken och sekunden senare är det full boxningskalabalik. ”Inte sedan Iginla och LeCavalier 2004”, flämtar Ekeliw. Precis.
”Det här är ett av de största draman som du och jag och alla andra varit med om”, förkunnar Holmgren när förlängningen börjar, men inte riktigt. Wallin hinner inte ens invända förrän showen är över. Direkt efter tekningen i första bytet får Draisaitl fram pucken till Nygård på högerkanten och vad händer? Han ser inte ut att ha något särskilt läge alls, men dammar mitt i steget på ett våldsamt slagskott – och plötsligt har han avgjort en finalmatch och på samma gång fullbordat ett hattrick.
Tjugo minuter senare försöker Holmgren få hjälten att stämma in i nationalsången, men han avböjer. ”Är det ok om jag bara säger något? Okej, det här var såklart kul, men finalen har ju bara börjat”.
I sanning.
Det hindrar inte The CEO från att bjuda hela Bodega Highlands på champagne ett par timmar senare. ”Det är en ed jag svor för många år sedan: Gör en svensk hattrick i Stanley Cup-finalen måste jag visa att smålänningar kan bjuda hela huset”, förklarar han.
Resultat: 3-2 (OT)
1-0 i matcher till Edmonton.
Nästa match avgörs natten till tisdag.