Stora Finaltipset 2020 – i parallellt universum

Okej, okej, bloggens fiktiva Stanley Cup-final har dröjt lite längre än det var tänkt.
Det är, om ursäkten godkänns, inte alldeles lätt att fokusera på hittepå-hockey, i det minst sagt skarpa läge som råder i Amerika för närvarande.
Men nu är den på G och därför fyrar vi traditionsenligt av Stora Finaltipset.
Det är inte lika omfattande som vanligt, av förklarliga skäl, men en legendar och en bunt älskade kollegor svarade i alla fall på frågan:
Hur går det i Stanley Cup-finalen mellan Edmonton Oilers och Toronto Maple Leafs?

– Bjurre, du måste sova om nätterna! Den finalen vinner Edmonton med 4-3 i matcher då deras storstjärnor drar sista strået.
Nicklas Lidström

– Toronto Maple Leafs så klart, visst spelar Salming och Sundin där?
Johanna Frändén

– Ska jag singla slant, försöka mig på att spå i kaffesump eller helt enkelt bara gissa? Jag tänker att det parallella, härliga sport-älskande universum som det här är också öppnar för nya sätt att tippa. Första försöket att singla slant gick dock åt skogen, för i den moderna värld som fortfarande finns använder ingen kontanter och jag äger alltså inga mynt. Kaffesumpen säger inte så mycket heller, ungefär som mina hockeykunskaper för att vara helt ärlig. (Hockeykunskaper som jag hade otroligt höga förväntningar på efter att ha väckt till liv efter att faktiskt ha sett en omgång av Stanley cup play offs på plats i NYC förra året och efter att ha jobbat med SHL Pride week fram till februari i år.) Hur som, side note. Så efter att ha lusläst några otroliga referat så verkade Toronto Maple Leafs släppa in lite väl mycket mål? Där trodde jag att jag hade svaret, men så insåg jag snabbt att det var ännu värre åt andra hållet. Vem förlorar en viktig match med 0-6 när hela staden förväntat sig att fira med parad? Nej nej. Det håller inte. Med det sagt: det är Toronto Maple Leafs som tar hem denna! 
Frida Söderlund

– Jag såg en video på Al Macinnis häromdagen och blev chockad över att min gamla hockeykortshjälte nu såg ut att lika gärna kunna ha varit min pappas gamla hockeykortshjälte.
Det var skakande och har egentligen inte något med det här tipset att göra men jag får så sällan prata hockey och behövde verkligen få det ur mig.
Så, tack! Oilers vinner förresten med 4-3 i matcher.
Patrik Brenning

– Det krävdes en corona-pandemi för att jag äntligen skulle få min drömfinal. Att två kanadensiska lag gör upp om Stanley Cup.  Det händer alltför sällan. Och jag har glasklara minnen av när det hände senast. Calgary Flames mot Montreal Canadiens 1989, som var lika mycket Håkan Loob v/s Mats Näslund här hemma.  Loob vann och åkte hem för att spela i Färjestad säsongen efter. Som 29-åring. Idag hade han väl skrivit ett sjuårskontrakt värt 7-8 miljoner dollar per säsong. Nåja. Den här gången välkomnar jag en ny helkanadensisk final. Och jag tippar med hjärtat och säger Toronto. Det vore det bästa för hockeyn och Kanada. Att Maple Leafs fick vinna efter 67 års väntan. Fansen lär väl riva stan den dag det händer, men lite spill får man räkna med. Så Toronto lyfter bucklan – även om det inte är på ”riktigt”.
Mitt tips: Toronto vinner med 4-3 i matcher
Mats Wennerholm

– Man gillar ju underdogs. Eftersom jag kan räkna på en hand hur många gånger ”Edmonton Oilers” har dykt upp i min värld fram tills nu antar jag att det är dem i detta fall. 4-3 kanske? 
Frida Fagerlund

– 4–3 till Toronto.
Kasperi Kapanen gör som han gjorde i JVM-finalen 2016 (i detta skrivande universum, alltså) och smäller in avgörande i sudden death i game 7.
Sedan slipper han också bli trejdad till Carolina i höst.
Jarkko Päiväniemi

– Edmonton Oilers mot Toronto Maple Leafs. En helkanadensisk final med två av NHL:s största loserklubbar under 2000-talet. Det krävs nästan ett inställt, eller åtminstone uppskjutet, slutspel för att något sådan ska ske. 
Men nu är vi där och vilken sluggerfest det kommer att bli när McDavid/Draisaitl ställs mot Matthews/Tavares. 
Dessutom ett 392 centimeter nordiskt JÄTTEmöte i de båda målen: Koskinen och Andersen
När krutröken har lagt sig står Edmonton som segrare med 4–3 i matcher. 
Hans Abrahamsson

– Wow! Vilken sjuhelvetes final, den här har jag väntat på sedan jag begrep vad ishockey var för något, och jag kommer att sitta uppe klarvaken varenda natt, precis som jag gjorde under Canada Cup 1976. Och då är jag ändå född 1979. En finalserie mellan Edmonton och Toronto är som skapt för att gå till bäst av sju, förstås, och när Börje Salming och Willy Lindström fått prata sig fördärvade var och varannan dag i Aftonbladet, Expressen, Arbetet, Värmlands Folkblad, Idrottsbladet och närradion i Torsby på 106,4 vinner Edmonton serien. 4-3 i matchen, 4-3 i matcher.
Marcus Leifby

Det här blir tajt.
Ruggigt tajt.
Allt avgörs i game seven.
Inget ser ut att kunna skilja lagen åt.
Sanslösa 7-7 efter ordinarie tid.
Alla stjärnor gör stort väsen av sig.
Imponerar mest gör Mitch Marner (2+3).
Till slut vinner dock Edmonton.
Leon blir den store hjälten.
Andreas Käck

– Kanadick-final? Kaos-final, snarare.
På tiden när vi lirade innebandy i jobbavbrotten på Sportbladet tog jag på mig rollen som lagets diva, helt utan någon som helst täckning. Minns med stolthet en gång när PeoPop Larsson skrek åt mig att försvara i ett avgörande läge av en prestigematch, hur jag svarade direkt från hjärtat:
– Men… Jag JOBBAR JU INTE DEFENSIVT!
Ni fattar, jag gillar Connor McDavid. Oilers går in i finalen med de offensiva motorerna på övervarv, McDavid kan inte stoppa en nysning hemåt men kör åttor genom Leafs försvar. Zack Kassian sliter sitt hår (en metafor, s a s) men gör grundjobbet för att hålla laget flytande, och längst bak visar det sig att Koskinen är den sorts målvakt som kan stå stadigt över sex matcher. Med andra ord det som krävs.
Leafs defensiv håller plötsligt Babcock-klass igen, de läcker sex, sju och åtta mål i de första tre matcherna, Draisaitl och McDavid har aldrig haft roligare. Till match fyra glider David Ayres sensationellt in på sin zamboni för att ta över målvaktsjobbet. Det räcker till att rädda serien till match sex, men inte längre.
Oil Country vänds upp och ner i den största fest stan sett på 30 år. Zack Kassian dedikerar titeln till Tkachuk. 4–2. Good times.
Simon Bank

– Oilers 4-1
Tomas Ros

– Det är ju för det första helt otroligt att president Trudeau har godkänt att utöka det kanadensiska dygnet till 26 timmar under de här finalveckorna, för att TSN och Sportsnet ska kunna mätta befolkningens behov av analyser. Vilka som vinner till slut? Jag slår till med Toronto, 4–3 i matcher. De vände ju 0–3 till 4–3 mot mitt Tampa i förstarundan. Efter en sådan dramatisk (traumatisk) bragd går de väl och vinner hela skiten nu…
Jonathan Ekeliw